Waarom je de voorstelling MODERNE MEISJES niet mag missen

MODERNE MEISJES is een dansvoorstelling waarin het werk van drie verschillende choreografen samenkomt. De voorstelling ging op 14 september in premiŤre in Stadstheater Arnhem en is vervolgens t/m 25 januari op tournee langs theaters in Nederland. 

De choreografen

De Amerikaanse Lucinda Childs en de Nederlandse Regina van Berkel en Didy Veldman staan centraal. Drie choreografen met een eigen, aansprekende stijl en benadering van het moderne-balletidioom.  De rode draad van de voorstelling is kunst. Elke choreograaf heeft zich namelijk laten inspireren door kunst, in de vorm van muziek of een schilderij. In de voorstelling krijgen onze dansers de gelegenheid om The 3 Dancers (Didy Veldman), Frozen Echo (Regina van Berkel) en Petricor (Lucinda Childs) te dansen. Zeker het kijken waard!

Frozen Echo van Regina van Berkel

Van Berkel laat zich inspireren en uitdagen door de ruimte, de dansers met wie ze werkt en door het publiek voor wie ze haar choreografie maakt. Ze maakt haar werk nooit vanuit een bepaalde formule of stijl. Frozen Echo trekt als een Salvador DalŪ-film aan je voorbij.


The 3 Dancers van Didy Veldman

Veldman daarentegen werkt vanuit een duidelijk concept. Doordat ze met haar dansers de diepte in gaat probeert ze haar dansers te raken. Ze typeert haar werk zelf als een beetje 'quirky', een beetje gek. In haar choreografie The 3 Dancers komt Picasso’s meesterwerk The Three Dancers tot leven op het toneel.

Petricor van Lucinda Childs

Childs  bestempelt haar werk als onbuigzaam. Ze onderscheidt zich met een bewegingsstijl die volstrekt eigen is: onveranderlijk abstract, bijna mathematisch en – ook door de geheel eigen manier waarop ze de muziek gebruikt – razend moeilijk om te dansen. De choreografie Petricor is geÔnspireerd op de gelijknamige muziek van Einaudi. Voor de voorstelling MODERNE MEISJES schreef hij zelfs een nieuw arrangement voor piano en strijkers.

De kern van de voorstelling

De verschillende werkwijzen van de choreografen maken dit tot ‘de’ voorstelling. Voor elk wat wils. Tijdens The 3 Dancers komen liefde, verlangen en dood samen. Veldman liet zich inspireren door Picasso’s meesterwerk. Zij bracht het schilderij van het canvas naar het podium, waardoor zijn beelden tot leven komen. Het ballet draait om de intense spanning en passie van het schilderij. Het stuk Frozen Echo is gemaakt voor het DŁsseldorfs Ballet am Rhein op een indringende compositie van Theo Verbey en mag nu gedanst worden door Introdans. Van Berkel werkte samen met decorontwerper Dietmar Janeck. Onder een enorm statisch object, gemaakt van 70 computerschermen, storten onze dansers zich in wisselende combinaties in een dynamisch, geladen en soms surrealistische choreografie. Tot slot creŽerde Childs  speciaal voor Introdans het nieuwe werk Petricor. Einaudi schreef voor Introdans een nieuw arrangement voor piano en strijkers. Deze muziek was de inspiratiebron voor de choreografie van Childs

Al met al: kom naar MODERNE MEISJES vol met inspirerende muziek, indrukwekkend decor, bijzondere stukken en natuurlijk onze prachtige dansers. De voorstelling is tot en met 25 januari 2019 op tournee door het hele land. 

Reserveer nu je kaarten voor MODERNE MEISJES >

[Myrthe Tiemessen, september 2018]