Spécialité de la Maison 2018

Op 5 februari 2018 dansen ruim 150 deelnemers mee in de voorstelling Spécialité de la Maison in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Introdans en De Onderwijsspecialisten creëren voor de vierde keer een groot dansspektakel onder leiding van choreograaf Adriaan Luteijn. In de spotlights staan kinderen en jongeren van het speciaal onderwijs. 

Professionele voorstelling

De Onderwijsspecialisten stimuleert in diverse programma’s kunst- en cultuurbeoefening door hun leerlingen. Introdans Interactie heeft veel ervaring met dansprojecten in het speciaal onderwijs. De educatieve poot van het dansgezelschap creëerde eerder voorstellingen waar mensen met en zonder een beperking (samen) in mee dansten. Het choreografenteam van Introdans gaat aan de slag op 10 scholen van De Onderwijsspecialisten. Zij werken op composities van Jaap van Keulen. Een team van theaterprofessionals assisteert bij de vormgeving: Ben Voorhaar (Karisma Costumes) ontwierp de kostuums, de visuals zijn in handen van Inge Theunissen (Itmoves) en Maarten van den Berg (Introdans) ontwerpt het lichtplan. Het technische en productionele apparaat van Introdans ondersteunt deze show.

Bijzondere vaardigheden

Het begrip spécialité betekent volgens het woordenboek: 1) Bijzonderheid, 2) Bijzonder studievak, 3) Bijzondere vaardigheid, 4) Iets lekkers, 5) Onderwerp, 6) Spécialité.
De titel is dan ook perfect voor dit dansproject, want de deelnemers zijn bijzonder en hebben bijzondere vaardigheden die ze in deze fase van hun leven leren herkennen en leren inzetten. De voorstelling, die je kunt bekijken als een dansende menukaart of avontuur in een swingend restaurant, neemt het publiek mee in de wereld van eten.

Empowerment 

Vanuit de empowerment-doelstelling van het project mogen kinderen en jongeren zichzelf presenteren als: ‘er mogen zijn’ en ‘belangrijk zijn als mens, als deel van een groep’ Maar vooral als uniek en onmisbaar persoon, met een eigen bewegingstaal en volkomen eigen legitieme manier van beleven van de wereld. Je hoort erbij en jouw persoonlijke kleur maakt het leven op de wereld interessanter. Door de verbinding met het regulier onderwijs en theaterprofessionals worden de kinderen samen gebracht met andere leeftijdsgenoten.