KERSTGALA 2017

Het Introdans-KERSTGALA is al jaren een begrip. Het complete Introdans-tableau danst op en rond de kerstdagen exclusief in Arnhem en Apeldoorn een programma dat speciaal voor deze gelegenheid wordt samengesteld. Het programma wordt aan het begin van het seizoen bekend gemaakt, maar we kunnen alvast twee tipjes van de sluier lichten. Tijdens de editie van 2017 staan twee energieke en opzwepende balletten centraal: het indrukwekkende en monumentale Memory of a Shape van Regina van Berkel en het wervelende en aanstekelijke Cirkus primitif balet van Staša Zurovac.

Cirkus primitif balet

Met Cirkus primitif balet maakte de Kroatische choreograaf, regisseur en schrijver Staša Zurovac in oktober 2015 zijn Nederlandse debuut. De dansers, gehuld in vaalgrijze tutu’s, ogen bij vlagen als primitieve holbewoners, met verschrikte blik, opgetrokken schouders, ledematen die alle kanten opvliegen. Maar schijn bedriegt: Zurovacs choreografie vraagt qua precisie en uithoudingsvermogen het uiterste van hen. In een wonderlijke mix van dansstijlen – van ballet tot Slavische volksdans en van ballroom tot Afrikaanse dans – lijken de dansers gaandeweg in een op hol geslagen draaimolen te belanden. Waardoor Zurovacs ‘primitieve circus’ de indruk wekt een metafoor voor het menselijk bestaan te zijn.

…een tomeloos dansfeest vol rauwe, energievolle, clowneske dansbewegingen.
(Dans Magazine over Cirkus primitif balet)

Memory of a Shape

De Nederlandse componist Theo Verbey componeerde de muziek voor Memory of a Shape, het monumentale, virtuoze en complexe werk voor een groot dansersensemble dat Regina Van Berkel in 2009 voor Ballett Mainz creëerde. In februari 2017 kwam Memory of a Shape op het repertoire van Introdans: een uiterst dansant, sterk ritmisch ballet, waarin het monumentale decor en de prachtige videobeelden van Dietmar Janeck een belangrijke rol spelen.

…hectisch, sprankelend, energiek. Memory of a Shape is een uitdaging die vaker gedanst en gezien kan worden: een aanwinst.
(de Volkskrant over Memory of a Shape)