DANCE OPEN FESTIVAL (RUSLAND)

Tijdens het Dance Open International Ballet Festival in St. Petersburg, danst Introdans met veel trots de balletten CANTUS door Nils Criste, Conrazoncorazon door Cayetano Soto en Polish Pieces door Hans van Manen. Dance Open is een van de belangrijkste ballet- en dansevenementen ter wereld. Het festivalprogramma omvat opwindende premières, herinterpretaties, choreografische experimenten, nieuwe ideeën en ongebruikelijke scenografische oplossingen. Deze optredens zullen zeker zowel vaste gasten van het festival, als toeschouwers die net beginnen met het ontdekken van ballet voor zichzelf, verrassen en interesseren.

CANTUS – choreografie Nils Christe

De Nederlandse choreograaf Nils Christe wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn grote muzikaliteit. In CANTUS – het vijfentwintigste werk dat hij speciaal voor Introdans maakte – toont hij die kwaliteit in optima forma. Het ballet, gezet op diverse composities van Arvo Pärt, bevat prachtige intieme, verstilde momenten, maar meestentijds spatten de kracht en dynamiek van het podium. In golvende canons, trio’s, estafetteduetten en opzwepende ensemblechoreografieën haalt Christe het beste uit de twaalf dansers. Bij de première in oktober 2015 werd CANTUS dan ook op een ovationeel applaus onthaald.

Conrazoncorazon - choreografie Cayetano Soto

De choreografie, in 2015 gecreëerd voor het Duitse Gauthier Dance, is een krachtig, uiterst fysiek ensemblewerk, geestig, uitbundig en snel, waarbij het dansplezier als het ware van het podium af spat. Door de uniseks kostuums en de paardrijcaps die de dansers dragen, heeft het ballet iets sportiefs, maar het doet hier en daar ook denken aan het groteske ‘Weimar Cabaret’ uit de jaren twintig van de vorige eeuw, zoals we dat kennen uit de legendarische filmmusical Cabaret. Conrazoncorazon (‘Met reden en hart’) werd in de Amerikaanse pers bestempeld als een van de hoogtepunten van het befaamde Jacob’s Pillow Dance Festival.

Polish Pieces - choreografie Hans van Manen

Polish Pieces is zonder twijfel een van Hans van Manens meest bruisende en kleurrijke werken. Op de krachtige, stuwende muziek van Henryk Mikołaj Górecki laat Van Manen twaalf dansers in felgekleurde tunieken in steeds wisselende combinaties en in een fantastisch helder lijnenspel het toneel bestormen. De groepsdelen zijn strak, energiek, pulserend, in de duetten wordt de spanning verder opgevoerd.

Boek nu