CELEBRATING NILS

De internationaal geroemde Nederlandse choreograaf Nils Christe maakte in 1981 zijn eerste choreografie voor Introdans, Rounds. Nu, 40 jaar later, telt het Introdans-repertoire maar liefst 25 werken van deze meester van de pure dans, wiens balletten door meer dan 70 gezelschappen wereldwijd gedanst worden. 

Introdans viert dit bijzondere jubileum met het feestelijke CELEBRATING NILS, bestaande uit drie van Christes hitproducties uit de afgelopen vier decennia: Fünf Gedichte, CANTUS en Le Sacre du Printemps. Bindende kracht tussen de drie werken is hun in elk detail voel- en zichtbare muzikaliteit. Dit is het resultaat van Christes enorme kennis en begrip van muziek en de uitgebreide analyse die hij maakt van elke compositie die hij voor zijn werk gebruikt. Zijn balletten komen daardoor over als een natuurlijke voortzetting én versterking van de klankwereld die de componist heeft gecreëerd.

Deze voorstelling gaat in première op 12 februari 2021 en gaat op tournee langs de Nederlandse theaters tot en met 1 juni 2021. Een agenda met alle data is na de zomer beschikbaar.

Fünf Gedichte | choreografie Nils Christe

De duik in Christes schatkist begint met Fünf Gedichte, dat hij destijds ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Introdans maakte. Nu keert de choreografie terug op het repertoire aan de vooravond van het 50-jarig jubileum van Introdans. Fünf Gedichte is een wonderschone, verstilde ode aan de overgang van leven naar dood, geïnspireerd door Richard Wagners romantische Wesendonck Lieder. Tegen het decor van een Hollandse wolkenhemel (ontwerp Keso Dekker) creëerde Christe een uiterst fijnzinnig, maar tegelijkertijd krachtig werk. Blikvangers zijn de solo van de danser die een hogere macht of engel verbeeldt en drie emotioneel geladen duetten, waarin verbondenheid, melancholie en passie centraal staan.

CANTUS | choreografie Nils Christe

CANTUS is het meest recente ballet dat Christe voor Introdans maakte. Bij de première in 2015 kreeg het een ovationeel applaus. Christe slaagt er in, ook volgens de danspers, om het beste uit de Introdans-dansers te halen. De choreografie, gezet op diverse composities van Arvo Pärt, bevat prachtige intieme, verstilde momenten, maar meestentijds spatten de kracht en dynamiek van het podium. Golvende canons, trio’s, estafetteduetten en ensemblechoreografieën volgen elkaar in hoog tempo op. De dansers etaleren in de hoge zweefsprongen, duizelingwekkende draaicombinaties en gecompliceerde lifts al hun virtuositeit.


Le Sacre du Printemps | choreografie Nils Christe

Klap op de vuurpijl in CELEBRATING NILS is Christes alom bejubelde choreografie Le Sacre du Printemps, die hem in de uitvoering door Introdans in 2011 een nominatie voor de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansproductie’ opleverde. De jury typeerde het werk als “een klein wondertje”. Al veel choreografen hebben zich gewaagd aan de iconische compositie die Igor Stravinsky in 1913 voor Diaghilevs Ballets Russes schreef, maar er is maar een enkeling die deze ‘beproeving’ zo goed doorstaan heeft als Christe. In zijn magistrale magnum opus vond hij een heel eigen, originele ingang in de uiterst complexe muziek en in het bijbehorende verhaal over het ritueel offeren van een maagd. De jury van de Zwanen schreef daarover: “Christe volgt het dwingende karakter van de compositie, maar zonder in de val van voor de hand liggende ‘muziekillustratie’ te trappen. Zijn Sacre is opwindend, maar blijft strak en helder.”


‘Gebruikmakend van verschillende meeslepende composities van Arvo Pärt laat Christe zich wederom kennen als een muziekchoreograaf pur sang (..) Christes grote verdienste is dat hij de hoorbare nuances in de muziek in zijn bewegingen zichtbaar maakt.’ – Het Parool over CANTUS

‘Oerdrift die lichaam geworden is. En je letterlijk dooddansen. Het is overrompelend mooi.’ – De Gelderlander over Le Sacre du Printemps

‘Christe blijft overeind waar velen struikelden over Stravinsky's overdonderende muziek.' – NRC Handelsblad over Le Sacre du Printemps, top 5 van beste dansproducties van 2011

Boek nu