HubClub

  • Voorstelling

Een etalage van onweerstaanbare aantrekkelijke inclusieve danskunst.

HubClub

Over HubClub

Introdans viert de kracht van diversiteit met een eigentijds dansprogramma: de HubClub. De artiesten van de HubClub zijn onweerstaanbaar en blazen iedereen uit zijn (rol)stoel. Een keur van Nederlandse top-dansperformers komt in de HubClub samen. De sfeer van de avond is die van een nachtclub: het publiek zit ontspannen aan tafeltjes rond een dansvloer en wordt getrakteerd op acts uit de divers/inclusieve profdanskunst. Naast balletgezelschap Introdans bestaat de line-up uit performers Redouan Ait Chitt, Misiconi Dance Company, Theaterwerkplaats Tiuri, Ruben Chi en Rutkay Özpinar. Ook presenteert de HubClub nieuw werk van jonge makers Jordy Dik, Nina Funk, Chantal de Vries en Holland Dance Festival/Junadry Leocaria. De HubClub is een etalage van onweerstaanbare aantrekkelijke inclusieve danskunst.

Speelperiode: 26 okt t/m 9 nov

Alle locaties: Roosendaal, Den Haag

Deel dit programma:

Agenda

HubClub

Den Haag, 18:30 uur

Amare

Den Haag, 18:30 uur

Den Haag, 21:00 uur

Amare

Den Haag, 21:00 uur

Roosendaal, 18:30 uur

De Kring

Roosendaal, 18:30 uur

Roosendaal, 21:00 uur

De Kring

Roosendaal, 21:00 uur

Aanvullende informatie

De HubClub is een nieuwe productie van Introdans. We tonen de parels van de Nederlandse inclusieve/diverse professionele podiumdanskunst voor een breed publiek. Bron van inspiratie is de succesvolle reeks Ontmoetingen (sinds 2001) van Introdans. De Raad voor Cultuur ziet BIS-gezelschap Introdans op het gebied van inclusie als voorloper.

Introdans loopt voorop met zijn inclusieve visie en toont veel betrokkenheid in de regio. Ook de inclusieve werkwijze vindt de raad interessant. Onder de noemer ‘Iedereen kan dansen’ ontwikkelt het gezelschap op basis van het actuele repertoire interactieve projecten voor het onderwijs, sociaal domein, het vrijetijdscircuit en voor talent in de samenleving.

Raad voor Cultuur

Naast Introdans pionieren veel meer Nederlandse initiatieven al langere tijd op het terrein van de professionalisering van inclusieve danskunst. Introdans zocht aansluiting bij hen en nodigde hen uit voor de HubClub. De artiesten vormen tezamen de bonte mensheid: jong, oud, multicultureel, lichamelijk/verstandelijk divers, m/v/x, LHBTQ. Door het unieke systeem van “het uitgestelde theaterticket” geven reguliere dansliefhebbers anderen de kans om deze avond bij te wonen: het publiek wordt hierdoor net zo bont en divers als de performers.

De HubClub is een productie van Introdans. In samenwerking met Holland Dance Festival, Zuiderstrandtheater, De Kring Roosendaal, Theaterwerkplaats Tiuri en Stadstheater Arnhem.

Als entreeprijs introduceert de HubClub het ‘strikticket’. Dit ticket kost €30. De koper krijgt hiermee zelf toegang tot de HubClub én een tweede persoon wordt door de organisatie uitgenodigd. Door het kopen van een ‘strikticket’ is de HubClub hiermee toegankelijk voor bezoekers waarvoor de drempel naar het theater te hoog (of nog niet vanzelfsprekend) is.

Libertad!

Introdans, MBO Dans Rijn IJssel en Theaterwerkplaats Kazou

Dagelijks worden we overspoeld door prikkels en impulsen. Ze komen zowel van de buiten- als van de binnenwereld. Soms brengen ze je in verwarring en loop je op je tenen, maar soms brengen ze ook helderheid. Steeds opnieuw moet je je daarmee verhouden. Ze duwen je in de goede of in de verkeerde richting. De keuze is aan jou.

Libertad! is een choreografie van Chantal de Vries en wordt gedanst door Introdans-danser Vincenzo Turiano samen met Marshall Janse en Jens Hertog van de MBO Dans-Rijn IJssel / Studio26 en wordt gezongen door Nick Ruhe van Theaterwerkplaats Kazou. Samen zijn we een interessante zoektocht gestart naar de keuzes die we nog niet hebben gemaakt.

Libertad! | Introdans, MBO Dans Rijn IJssel en Theaterwerkplaats Kazou

No Bodies - The Duet Edition

Compagnie 21

In No Bodies gaan twee dansers en een live muzikant onder leiding van choreograaf Jordy Dik op zoek naar wie zij willen en mogen zijn. Alleen en samen. Zonder fluwelen handschoenen zoeken zij de confrontatie op met het onbekende. Juist hetgeen dat normaal onzichtbaar en daarmee onbekend blijft, willen zij voelbaar maken. Dan krijgt alles vanzelf een nieuw gezicht.

Compagnie 21 is een professioneel inclusief gezelschap dat gekenmerkt wordt door het organisch samenbrengen van verschillende werelden. De harde kern van Compagnie 21 bestaat uit mensen met een beperking die al jaren worden opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Compagnie 21 biedt hen de kans om de professionele theaterwereld te laten zien wat zij in huis hebben. Op die manier komen we samen in beweging. Een beweging die groter is dan onszelf.

Jordy Dik is een choreograaf en community artist die levenswerelden van diverse mensen bij elkaar wil brengen om zodoende een gelaagde ontmoeting vorm te geven. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een krachtige, poëtische en maatschappelijk geëngageerde taal waarin iedere performer bestaansrecht ervaart en deze enkel in volledige overgave wil delen. Jordy is verliefd geworden op de spelers van Theaterwerkplaats Tiuri in al hun authenticiteit en kleuren. Zijn sociaal-artistieke werkwijze en mede de professionele attitude die hij op zoekt, bleek hier een schot in de roos te zijn. Jordy is huischoreograaf van Compagnie 21 en geeft daarmee richting aan de artistieke koers van dit reizende gezelschap.

No Bodies - The Duet Edition | Compagnie 21

Deel uit REDO

Redouan Ait Chitt

Shailesh Bahoran ontwikkelde samen met Redouan Ait Chitt, het fenomeen uit de breakdance wereld, de meeslepende productie REDO. Een dansvoorstelling over onuitputtelijke wilskracht en ijzeren discipline. Over hoe niemand kan bepalen wat jouw limieten zijn en grenzen verdwijnen als je blik vastberaden is. Over een lange en onbekende weg langs eindeloze vergezichten en onverwachte dalen. Een weg waarop de grootste tegenstander ligt verscholen in jezelf. Met deze voorstelling won Redouan ‘De Zwaan’, de meest prestigieuze dansprijs van Nederland. Hiermee is hij de eerste autodidactische hiphopdanser die zo’n dergelijke prijs wint. Speciaal voor de HubClub zal Redo een klein fragment uit de voorstelling vertonen.

Redouan Ait Chitt, beter bekend als REDO, is een professioneel danser en spreker die de hele wereld over reist voor shows, workshops, lezingen en competities. Een carrière als danser was voor hem echter niet de meest voor de hand liggende keuze… Zonder enige medische verklaring werd Redo geboren met een korte rechterarm zonder ellebooggewricht, een totaal aan vijf vingers, geen rechterheup en een korter rechterbeen, welke wordt verlengd middels een prothese. Deze lijst aan beperkingen hebben hem er niet van weerhouden zijn dromen na te jagen. Met veel vallen en opstaan is hij erachter gekomen waar zijn passie ligt: dansen.

REDO | Redouan Ait Chitt

HubClub Ella

Alexis Geddes (Introdans), Ruben Chi

Speciaal voor de HubClub dook Ruben Chi de studio in met Introdanseres Alexis Geddes. Ze creëerden een duet, waarbij ze de solo Ella (Robert Battle, New York), op muziek van Ella Fitzgerald als startpunt gebruiken.

De Canadese danseres Alexis Geddes kwam op haar zeventiende naar Europa met maar één doel: dansen. Ze eindigt in Rotterdam waar ze bij Codarts gaat studeren. In haar tweede jaar loopt ze stage bij Introdans waarna ze een contract aangeboden krijgt. Alexis danst nu al tien jaar bij het Arnhemse gezelschap, waarmee ze met familievoorstellingen langs de Nederlandse theaters toert. Daarnaast is zij tijdens buitenlandse tournees over de hele wereld te zien geweest.

Ruben Chi is een Arnhemse bewegingskunstenaar en een pionier in de Nederlandse danswereld. Door de jaren heen hebben zijn toewijding, vastberadenheid en gedrevenheid naar het zoeken van het onmogelijke hem in staat gesteld de wereld rond te reizen. Met de vele vakprijzen, waaronder “Juste Debout” Holland-winnaar 5 keer op rij, heeft hij veel erkenning gekregen. Inmiddels heeft hij een duurzame hiphopdansgemeenschap opgebouwd in zijn stad met Soulcypher, en is hij medeoprichter werd van Ghetto Funk Collective. Deze baanbrekende interdisciplinaire artiest zoekt in zijn werk telkens nieuwe grenzen tussen beweging en muziek.

HubClub Ella | Alexis Geddes & Ruben Chi

MOONoon

Nina Funk

Een man en een vrouw los van elkaar, verbonden door de ruimte. Hij heeft iets gezien, iets meegemaakt en wil dit met iemand delen. Wat mag hij vertellen. Hij heeft maar één keer de kans om dit te doen. Twee verschillende plekken, twee mensen enkel verbonden door een gedachte, nooit door de tijd. Een geheim dat tussen hen staat in het licht en in het donker. Verwachting, spanning, we zien van alles en helemaal niets.

Nina Funk is werkzaam als danser, docent en maker. In 2016 is zij voor het eerst in aanraking gekomen met inclusiedans tijdens de voorstelling Cardiac Output van Adriaan Luteijn, waarin zij meedanste. Sindsdien is haar passie, om dans te maken voor en met alle groepen dansers, steeds meer gaan groeien. De passie voor nieuwe uitdagingen en samenwerkingen heeft zij ook in haar team terug gevonden. Silvie werkt intuïtief vanuit haar hart en brengt de beelden die ze ziet over naar de lens, van haar geest naar onze ogen. Rosanna is een veelzijdige freelance performing artist/danseres. Zij heeft een nieuwsgierigheid naar hoe het leven haar dans kan beïnvloeden. Emre is een hele bijzondere, getalenteerde jonge danser met een ontzettende drive en discipline.

MOONoon | Nina Funk

Shifting Faces

Misiconi Dance Company

Tijdens de Hubclub laat Joop Oonk een kleine scène zien van de nieuwe voorstelling Shifting Faces, waarin wordt gereflecteerd op de maakbaarheid van de mens en de transformatie daarvan in het heden en de toekomst. Shifting Faces roept vragen op over wat ‘normaliteit’ is en hoe synchroon en identiek we kunnen zijn als mensen in deze samenleving. Non-verbale communicatie speelt een grote rol in Shifting Faces door het gebruik van maskers, waarbij de focus ligt op het lichaam als verteller.

Joop Oonk is beeldkunstenaar en choreograaf (1989). Sinds 2013 is zij artistiek directeur en oprichtster van Stichting Misiconi. Ze werkte samen met Europese dansgezelschappen en organisaties waaronder Holland Dance Festival, Northern Ballet, Stopgap Dance Company, Codarts, Theater Babel. Haar performatieve werken vinden hun inspiratie in fysiek theater, locatie theater, improvisatie, spelstructuren en performancekunst. Haar concepten komen voort uit persoonlijke interesse en hebben vaak een sociaal-culturele uitdaging. De voorstellingen van Joop komen tot stand door uitgebreid praktijkonderzoek waarbij het publiek wordt gevraagd om deel uit te maken van de ervaring. Tijdens de voorstelling kunnen de tijdsduur, de herhaling en de visuals betoverend werken. Met onverwachte wendingen is het werk humoristisch, speels en kent het veel lagen.

Shifting Faces | Misiconi Dance Company

His

Rutkay Özpinar

Eén van de Turkse volksdansstijlen waar danser Rutkay Özpinar zich op heeft gericht en in de HubClub zal presenteren is Oriental (buikdans). Hij creëerde de solo His (uitspraak: Hies. Turks voor gevoel) voor Korzo den Haag. In deze productie poogt hij de grenzen tussen mannelijk- en vrouwelijkheid te verbreken en onderzocht hij sensualiteit in dans.

Rutkay Özpinar is moderne danser en choreograaf bij Korzo, ontwikkelplek voor jonge dansers/makers in Den Haag. Hij was voorheen o.a. gastdanser bij Introdans. In 2019 begon Rutkay aan een onderzoek in Korzo gericht op Turkse volksdans met het doel zijn bewegingstaal erdoor te laten beïnvloeden. Dit pakte succesvol uit. Nu laat hij de kleuren van modern, klassiek ballet, hip-hop en Turkse volksdans ( disciplines die hij op zijn pad naar professioneel danser beoefende) samenkomen tot een totaal nieuwe kleur waarmee hij in staat is zichzelf in alle vrijheid uit te drukken. De komende vier jaar zal Rutkay als een van de Korzo choreografen veel creaties maken, zowel intern als extern.

His | Rutkay Özpinar

Circular

Introdans

Al sinds 2002 brengt Introdans onder de noemer De Ontmoeting dansproducties uit waarin choreograaf Adriaan Luteijn op baanbrekende wijze de meest uiteenlopende gastdansers samenbrengt met dansers van Introdans. Circular, dat hij in 2018 creëerde, is een ontmoeting tussen twee Introdans-dansers Giuseppe Calabrese en Mathieu Di Scala en gastdanser Edwin van der Burg.

Van der Burg is in het dagelijks leven filmmaker. Hij is geboren met CP (cerebrale parese) en brengt inmiddels grote delen van de dag in een rolstoel door. Staan, lopen, elke eenvoudige handeling kost hem veel energie. “Ik moet me op iedere beweging concentreren en dat geldt zeker voor deze choreografie.” Dat Van der Burg met een zwaaiende wieg loopt en dat zijn handen naar binnen gekromd zijn, ziet Luteijn echter niet als een beperking, maar juist als een mogelijkheid: hij neemt die specifieke bewegingskwaliteiten als uitgangspunt voor zijn choreografie en laat de twee Introdans-dansers hierop reageren. Circular werd bij de première in 2018 met gejuich onthaald.

Geïnspireerd door deze productie maakte filmmaker Inge Theunissen een film met de dansers, die geïntegreerd is met de choreografie en nu in de HubClub wordt getoond.

Circular | Introdans

Yours truly, with love.

Holland Dance Festival Productie

Een gezongen brief waarin de dansers vol liefde het pad der herinnering bewandelen. Laat je meeslepen door de liefde en de blues.

Junadry Leocaria is geen onbekende in de danswereld. Ze is al ruim 15 jaar werkzaam als professional in de theater- en danswereld. Tijdens het afgelopen Holland Dance Festival wist ze, samen met een groep eigenwijze oudere dansers, het publiek voor zich te winnen met de Good [old] Times productie Luna. Nu, in samenwerking met Holland Dance Festival, werkt Junadry voor de HubClub samen met zangeres Florans Harris en dansers Annemieke Mooij en Wendy de Vries.

Holland Dance Festival maakt zich al jaren hard voor een grotere zichtbaarheid van de inclusiedans in Nederland: dans die geen onderscheid maakt tussen mensen met en zonder lichamelijke of verstandelijke beperking. Hun programma DanceAble wil drempels verlagen en vooroordelen wegnemen. Dat is hard nodig, want Nederland loopt, vergeleken met ons omringende landen, behoorlijk achter op het gebied van inclusiedans. Holland Dance Festival wil, naast iedereen de kans te bieden om te dansen, vooral ook de opvatting onderuithalen dat schoonheid in de dans gerelateerd zou zijn aan motorische volmaaktheid en perfecte lichamen. Immers, dansers met een beperking kunnen hun publiek evenzeer raken, ontroeren, verbazen en vermaken, en ze kunnen evengoed excelleren.

Yours truly, with love. | Holland Dance Festival Productie

Hosts

Eva Eikhout
Eva wordt in 1996 geboren (met een grotendeelse afwezigheid van armen en benen) in het Radboudumc in Nijmegen, waarna ze samen met haar ouders en twee zusjes opgroeit in Groesbeek. Na het behalen van haar HAVO-diploma gaat ze Communication & Multi Media Design studeren in Arnhem en doet haar afstudeerstage bij de Efteling. Direct daarna start zij haar eigen communicatiebureau en wordt nog geen half jaar later aangenomen bij de BNNVARA Academy als presentator bij AcademyTV. Na een leerzaam jaar bij de Academy mag ze doorstromen naar YUNG DWDD, de jongerenrubriek van De Wereld Draait Door. Hier maakte ze al in de eerste week een raak item over het persoonsgebonden budget (PGB) waarmee ze in december 2019 de VIVA400 publieksprijs wint.

Rutger Messerschmidt
Rutger, die het syndroom van Down heeft, is met zijn hartveroverende onbevangenheid al een bekende Roosendaler en na heel veel televisieoptredens in onder meer Down met Johnny en Upside Down hard op weg een bekende Nederlander te worden. In 2017 speelde Rutger een van de hoofdrollen in drs. Down!, een muziektheaterstuk van Ivo Niehe. Verder is hij speler/danser bij Theaterwerkplaats Tiuri in Roosendaal.

HubClub hosts Eva Eikhout en Rutger Messerschmidt

Credits

Libertad!

Choreografie | Chantal de Vries
Dansers | Jens Hertog, Marshall Janse, Vincenzo Turiano
Zang | Nick Ruhe
Muziek | Peter Weekers
Tekst | Dorine Wiersma

HubClub Ella

Originele choreografie | Robert Battle
Bewerking | Ruben Chi, Alexis Geddes, Marlena Wolfe
Dansers | Alexis Geddes, Ruben Chi

No Bodies - The Duet Edition

Choreografie | Jordy Dik
Dansers | Margriet Jacobs, Tijmen Teunissen
Live muziek | Vincent Dankelman
Vormgeving | Lian Verhoeven

Deel uit REDO

Choreografie | Redouan Ait Chitt, Shailesh Bahoran
Concept & regie | Shailesh Bahoran
Muziek | Rik Donner
Lichtontwerp | Mike den Ottenlander
Productie | Illusionary Rockaz Company

Shifting Faces

Concept, choreografie & artistieke leiding | Joop Oonk
Dansers/performers | Enya Straver, Claudia Scaringella, Suzanne Lamers, Manouk Schrauwen, Lisanne Smit, Saskia Spierenburg, Ivar Draaisma, Jordy Ruhl
Dramaturgie | Floor Cremers
Lichtontwerp & technische productie | Sanne Hensen
Kostuum & vormgeving | Esmee Thomassen
Muziek | Ed de Vos
Fondsen | Gemeente Rotterdam, Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfonds, AFK, VSBfonds, Elisa Mathilde Fonds

MOONoon

Choreografie | Nina Funk
Dansers | Rosanna ter Steege, Emre Özcan
Videokunstenaar | Silvie Konings
Muziek | Steifl
Met dank aan | Introdans, Adriaan Luteijn

Yours truly, with love.

Choreografie | Junadry Leocaria
Zang | Florans Harris
Dansers | Annemieke Mooij, Wendy de Vries

His

Choreografie & dans | Rutkay Özpinar

Circular | Film

Regie & script | Inge Theunissen
Choreografie | Adriaan Luteijn
Repetitor | Chantal de Vries
Dansers | Mathieu Di Scala, Giuseppe Calabrese, Edwin van der Burg
Muziek | Jaap van Keulen
Camera | Inge Theunissen, Twan van Oosterhout, Rian van den Boom
Montage | Inge Theunissen
Vormgeving | Luc Wermers
Sound editor | Egbert Hotz
Lichtontwerp | Maarten van den Berg
Opnameleiding | Miriam Bouw

Circular

Choreografie | Adriaan Luteijn
Repetitor | Chantal de Vries
Dansers | Mathieu Di Scala, Giuseppe Calabrese, Edwin van der Burg
Muziek | Jaap van Keulen
Kostuumontwerp & -uitvoering | Ben Voorhaar, Karisma Costumes
Lichtontwerp | Maarten van den Berg

Blijf op de hoogte