WE ARNHEM: eerbetoon voor Arnhem

Twee jonge dansers, Alberto Villanueva Rodríguez (Reus, Spanje) en Jurriën Schobben (Landgraaf, Nederland) kwamen naar Arnhem voor een carrière bij Introdans. Ze werden collega’s en sloten, naast het dansgezelschap, ook de hoofdstad van Gelderland in hun hart. Alberto en Jurriën wilden wat terug doen voor de stad en besloten om deze reden een choreografie te maken en deze vast te leggen op beeld. Na chapter I volgde chapter II.

WE ARNHEM chapter II

Waar in chapter I de nadruk lag op de historische kant en mooie plekken van Arnhem, is het nu een dansfilm geworden die gaat over vrijheid, wederopbouw en veerkracht van de stad Arnhem. In samenwerking met Toneelgroep Oostpool schreef Jibbe Willems: ‘Nieuwe Toekomst’ een tekst over strijd en overwinning. De strijkers van Het Gelders Orkest zijn te horen in een nieuwe compositie van Tom Trapp. WE ARNHEM chapter II is gemaakt met meer dansers, op meer locaties, en met meer samenwerkingsprocessen. Een ambitieus plan. Met niet alleen musici van Het Gelders Orkest, een actrice van Toneelgroep Oostpool en de zeearend van Vitesse op de set, maar er werd ook gefilmd op prachtige buitenlocaties met dansers (in kleding van Zyanya Keizer) bij een gevoelstemperatuur van 0 graden. ‘Blankets, blankets’, werd het toverwoord.
The making of WE ARNHEM chapter II is te zien bij Omroep Gelderland. De uiteindelijke dansfilm WE ARNHEM chapter II is te zien op dit You Tube-kanaal.


NIEUWE TOEKOMST

we zijn tot ruïnes gevochten
vluchtten onze huid uit
toen ons heiligste hart werd aangetast

de bruggen brandden achter ons
vreemde voeten trapten ons de grond in
vernietigden met elke stap

maar wij zijn niet verslagen
we stapelden de stenen terug tot kerk
bouwden nieuwe huizen op de as

en vormden ons verleden
zonder te vergeten
tot nieuwe toekomst, nieuwe stad

WE ARNHEM chapter II is een coproductie van Introdans en Omroep Gelderland; artistieke partners zijn Het Gelders Orkest, Toneelgroep Oostpool en Zyanya Keizer, in samenwerking met Lauwersgracht Alliantie, Dirkzwager legal & tax en Made in Arnhem.

WE ARNHEM chapter I

Het eerbetoon aan Arnhem, de dansfilm WE ARNHEM chapter I, werd aangeboden aan burgemeester Ahmed Marcouch. De choreografie is meer dan dans. Als je aan Arnhem denkt, denk je ook aan creativiteit. Daarom dragen de dansers Vérine Bouwman en Salvatore Castelli ook kleding van Arnhems modehuis MAISON the FAUX en sieraden van designer Peet Dullaert. De muziek is speciaal gecomponeerd door Philipp Rüttgers, alumni van en docent aan ArtEZ Conservatorium. De tekst wordt gesproken door Eric Corton.
Omroep Gelderland volgde Jurriën en Alberto in de week waarin ze de choreografie vastleggen op beeld. Samen met andere creatieven uit de stad storten ze zich een week op de totstandkoming van de dansfilm WE ARNHEM. Arnhemmers zijn ze inmiddels al wel een beetje geworden. Na het succes van chapter I kwam er een vervolg: WE ARNHEM chapter II ging in première tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Arnhem op 8 januari 2020.
Bekijk de film op ons YouTube-kanaal. De making of van dit bijzondere eerbetoon is te zien Omroep Gelderland. 

"We are... We are the invisible net that connects people,
to celebrate our highs and lows.
We are the intangible stream that flows through the streets
like this river nourishes its city."

WE ARNHEM chapter I is een coproductie van Introdans en Omroep Gelderland in samenwerking met Dirkzwager en Made in Arnhem.

Fotocredit: Mathieu Di Scala