KERSTGALA 2018

Het Introdans-KERSTGALA is al jaren een begrip. Het complete Introdans-tableau danst op en rond de kerstdagen exclusief in Arnhem en Apeldoorn een programma dat speciaal voor deze gelegenheid wordt samengesteld door artistiek directeur Roel Voorintholt. Tijdens de editie van 2018 staan vier balletten op het programma die zowel melancholisch als opzwepend van aard zijn. Nieuw voor Introdans is een deel uit Rossini Cards van Mauro Bigonzetti, waarmee Introdans een levenslustig en uitbundig ballet aan het repertoire toevoegt. Ook te zien zijn het muzikale CANTUS (Nils Christe), het melancholische Lieder Eines Fahrenden Gesellen (Jiří Kylían) en het verrassende Black Cake (Hans van Manen). KERSTGALA blinkt tevens uit in een spannende combinatie van muziek: Rossini, Pärt, Mahler, Tchaikowsky, Janáček, Stravinsky en Mascagni. Tel daarbij de energie op van de dansers van Introdans en u bent verzekerd van een memorabele voorstelling in deze traditionele feestmaand.

CANTUS - Nils Christe

De Nederlandse choreograaf Nils Christe wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn grote muzikaliteit. In CANTUS – het vijfentwintigste werk dat hij speciaal voor Introdans maakte – toont hij die kwaliteit in optima forma. Het ballet, gezet op diverse composities van Arvo Pärt, bevat prachtige intieme, verstilde momenten, maar vooral spatten de kracht en dynamiek van het podium. In golvende canons, trio’s, estafetteduetten en opzwepende ensemblechoreografieën haalt Christe het beste uit de twaalf dansers. Bij de première in oktober 2015 werd CANTUS dan ook op een ovationeel applaus onthaald.

Lieder Eines Fahrenden Gesellen - Jiří Kylián

In Lieder Eines Fahrenden Gesellen vertaalt Jiří Kylián de gelijknamige compositie van Gustav Mahler in wonderschone dans. Mahler schreef de liederencyclus tussen 1883 en 1885, toen hij als jonge twintiger gekweld werd door liefdesverdriet. In de intieme choreografie volgt Kylián de liederen niet op de voet, maar hij weet in vijf uitzonderlijk geïnspireerde duetten wel de uiteenlopende stemmingen en emoties tot uitdrukking te brengen, van pril geluk en liefdesvreugde tot melancholie, jaloezie en doodsverlangen. Introdans is er trots op dat het toestemming heeft gekregen om dit meesterwerk – op dit moment als enige Nederlandse gezelschap – uit te voeren.

Black Cake - Hans van Manen

Van Manen creëerde deze verrukkelijke ‘verjaardagstaart’ in 1989 voor het dertigjarig jubileum van het Nederlands Dans Theater, maar in plaats van zoete, roze patisserie te serveren, bereidde hij een luchtig, zwart baksel, geparfumeerd met een laagje sarcasme en overgoten met champagne. In vijf ‘taartlagen’ schetst hij een uiterst treffend en vermakelijk beeld van ‘een chic feest, bezocht door chique mensen die al gauw niet meer zo chic blijken te zijn’.

(deel uit) Rossini Cards - Mauro Bigonzetti

Choreograaf Mauro Bigonzetti werkt met vooraanstaande gezelschappen binnen en buiten Europa. Tot de vele buitenlandse gezelschappen die werken van hem dansen, behoren onder meer het Bolsjoi Ballet in Moskou, het New York City Ballet en het English National Ballet.
Het oeuvre van de Italiaan wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke diversiteit. Rossini Cards is een voorbeeld van Bigonzetti’s barokke stijl, waarin de klassieke techniek basis is voor een moderne choreografie. Het is een weelderig ballet op muziek van de beroemde en populaire Italiaanse componist Gioacchino Rossini (1792-1868). Tijdens KERSTGALA 2018 danst Introdans het slotdeel uit Rossini Cards waarin het hele tableau, zowel vrouwen als mannen, uniform gekleed - in zwarte pakken inclusief baret - excelleren in een energieke choreografie.

CANTUS is a true gift from Christe to the dancers, who, with their terrific and genuinely felt performance, basked in the gloriously enthusiastic standing ovation that erupted at the end.

(Dance Europe over CANTUS)

Het bezield uitgevoerde Lieder Eines Fahrenden Gesellen van Jiří Kylián brengt op Mahler een vloedgolf van emoties.

(de Volkskrant over Lieder Eines Fahrenden Gesellen)

Aanstekelijk kluchtig.
…een sprankelende uitvoering.

(Parool over Black Cake)

Boek nu