De Introdans Thuisbioscoop

Vanwege het COVID19-virus kon Introdans vanaf 13 maart jl. niet dansen, Het publiek werd online meegenomen in de wereld van Introdans. We deelden mooie content om ons nog beter te leren kennen. Zo speelden er prachtige video’s en documentaires in de (online) Introdans Thuisbioscoop. Zorg vanuit huis voor popcorn en drankjes, dan laten wij een aantal mooie video’s nogmaals zien. 

De Introdans Thuisbioscoop - deel 1: de documentaire 'Eindelijk Erkenning' (gemaakt door Bas Berkhout).

In deze documentaire volgen we Ton Wiggers, oprichter en algemeen directeur van Introdans. Een prachtig en intiem portret waarin zichtbaar wordt hoe Introdans uitgroeide tot een nationaal en internationaal erkend dansgezelschap. Van grote successen tot harde kritieken; Tons gevecht om erkenning wordt in de documentaire op een gevoelige manier zichtbaar. Bekijk de documentaire hier.

De Introdans Thuisbioscoop - deel 2: de documentaire 'Een leven lang Introdans'.

‘Een leven lang Introdans’ is een documentaire over Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans. In 2013 werd Roel getroffen door een hersenbloeding. Een moeilijke tijd waar hij zich met een enorm doorzettingsvermogen doorheen knokte om weer bezig te kunnen met zijn grootste passie: de dans. Een documentaire van de NTR over hoe Roel bij Introdans terecht kwam en hoe hij het gezelschap én zijn eigen kunnen liet bloeien. Een portret over de liefde voor de dans, het leven en de liefde. Bekijk hier deze documentaire.

De Introdans Thuisbioscoop - deel 3: de dansfilm 'Conrazoncorazon'.

Deze aflevering is niet meer beschikbaar.
 

De Introdans Thuisbioscoop - deel 4: de dansfilm 'ALMA'.

Deze aflevering is niet meer beschikbaar.

De Introdans Thuisbioscoop - deel 5: een portret over Cayetano Soto.

In dit deel een portret over Cayetano Soto van NPO Dans met beelden uit repetities en fragmenten uit zijn werk. Eveneens vertelt Cayetano onder meer over zijn dansachtergrond, zijn werkwijze in de dans en het persoonlijke element wat in zijn werk steeds meer een rol speelt.

NPO Dans met Cayetano Soto is hier te zien.

De Introdans Thuisbioscoop - deel 6 THE BATTLE SPECIALS: de documentaire THE BATTLE.

De komende dagen te zien in de Introdans Thuisbioscoop: drie afleveringen rondom THE BATTLE. De Introdans-voorstelling die eerder dit dansseizoen werd gedanst in de theaters. Een bijzondere productie samengesteld ter ere van 75 jaar vrijheid.In de documentaire THE BATTLE wordt zichtbaar hoe deze gebeurtenis en de thema’s strijd, kracht, energie en tot het uiterste gaan terugkomen in de voorstelling. Bekijk de documentaire hier.

De Introdans Thuisbioscoop - deel 7: de documentaire 'Een koninklijk cadeau'.

In 2006 reisde Introdans naar Argentinië ter gelegenheid van het staatsbezoek van Hare Majesteit Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Onderdeel van het programma was een balletvoorstelling van Introdans in het wereld beroemde Teatro Colon in Buenos Aires. Een voorstelling voor de Argentijnse autoriteiten, aangeboden door de koninklijke familie.Sandrina Hadderingh, Coen Ouwerkerk en Nieke Hoitink van Omroep Gelderland volgden Introdans tijdens het staatsbezoek. Met als resultaat ‘Een koninklijk cadeau’. Bekijk deze bijzondere documentaire hier.

De Introdans Thuisbioscoop - deel 8: NPO Dans met Adriaan Luteijn.

Op 5 mei vieren we vrijheid door vrij te zijn. Via dans geeft Introdans mensen die vrijheid. Dat wordt in dit deel van de Thuisbioscoop goed zichtbaar. Adriaan vertelt over 'De Ontmoeting': een project waarbij bijzondere dansers zónder danservaring worden gekoppeld aan professionele dansers van Introdans.

Aan de hand van onder andere de creaties ‘Roze Cast' (een stuk gemaakt met roze ouderen) en ‘Circular' (een creatie waarbij twee professionele dansers dansen met Edwin der Burg die normaalgesproken vanwege een spierziekte in een rolstoel zit) neemt Adriaan je mee naar dit prachtige project. Treedt binnen in de bios door hier te klikken.

De Introdans Thuisbioscoop - deel 9: de documentaire 'De Ontmoeting NEXT'.

In dit deel de docu ‘De Ontmoeting NEXT’. Hierin daagt Adriaan Luteijn vier dansers van Introdans als choreograaf uit. Zij werken met het volledige tableau dansers van Introdans en vier olympische atleten van TeamNL: een bokser, badmintonster, basketballer en dammer. 

Het uitgangspunt; de routine van dagelijkse bewegingen en de bewegingskunst van de atleet. De Ontmoeting is de ultieme gelegenheid voor het publiek, de makers en de performers om de kracht van de verbinding door dans te ervaren. Bekijk deel negen door hier te klikken.

De Introdans Thuisbioscoop - deel 10: de documentaire 'De Rode Kamer'.

Roel Voorintholt, sinds 1 januari 2005 artistiek directeur van Introdans, startte in 1982 als gast-danser bij Introdans. Zijn doel werd al snel om een jong publiek te interesseren in de dans. Hij voer hierin consequent zijn eigen koers en behaalde daarmee prachtige resultaten.Grote choreografen uit binnen- en buitenland trok hij aan om voor kinderen een indrukwekkend aanbod samen te stellen of te maken. En dat viel in de smaak bij kinderen in binnen- en buitenland. De reactie van een jonge bezoeker na afloop van een Introdans-voorstelling in New York spreekt hierin boekdelen:“I'll give them three thumbs up.. if I had three thumbs”.

Inge Theunissen maakte ‘De Rode Kamer’ die in juni 2015 te zien was op Omroep Gelderland. Een bijzondere documentaire waarin zichtbaar wordt hoe in de heftige periode na Roels hersenbloeding zijn werk én de ijzeren discipline van de dans (nooit opgeven!) hem staande hielden. Bekijk De Rode Kamer hier.

De Introdans Thuisbioscoop- deel 11: de registratie van het ballet Gilles.

Deze aflevering is niet meer beschikbaar.