GEKKIGHEID: dť familievoorstelling voor jong en oud! 

In de familievoorstelling GEKKIGHEID wordt het wonderlijke werk van choreografen Inbal Pinto en Avshalom Pollak gedanst. Een voorstelling vol absurde scŤnes: van een typische familie, tot een klikklakkend bankjes-duet. Een uitdagend programma voor de dansers; ‘anders dan anders’ zeggen ze zelf. Met dank aan Introdans danseressen Jamy en Merel nemen wij je mee in het verhaal achter GEKKIGHEID.

Na zeven jaar is het eindelijk zo ver: Introdans krijgt de kans om een voorstelling te dansen die volledig is gewijd aan het IsraŽlische choreografen duo. Met de balletten What Good Would The Moon Be, Wrapped en Rushes nemen we je mee in een geraffineerd spel met humor, dans, theater en inventiviteit.

Uitdagende choreografieŽn 

Voor de dansers zowel fysiek als mentaal een zware voorstelling om te dansen. De acrobatische choreografieŽn van het duo moeten namelijk met militaire precisie worden uitgevoerd. Daarom moesten de dansers hun topconditie nůg meer verbeteren zodat er een avondvullend programma kon worden neergezet.

In What Good Would The Moon Be danst Merel gehurkt met een doos over haar hoofd. Omdat ze alleen de grond  ziet, kan ze slechts 10 centimeter voor zich uit kijken. Voor iedere stap moet ze precies uitmeten waar ze haar voeten neerzet. Een verkeerde beweging en ze ziet niks meer.

Voor het stuk Wrapped is het behouden – en het maken van ritme cruciaal. De uitdaging zit in de razendsnelle bewegingen en de coŲrdinatie die daarvoor nodig is.

Rushes is oorspronkelijk gemaakt voor acrobaten, dat maakt dit stuk bijzonder uitdagend. Voor de vrouwen betekent dit focus, voor de mannen vooral kracht vanwege de vele lifts die in het stuk verwerkt zijn.

Een geheel eigen stijl

Inbal Pinto heeft een geheel eigen dansstijl, eentje die bijna niet na te doen is. Daarom begonnen de repetities in april 2018 (de voorstelling ging in oktober in premiŤre), zodat er genoeg tijd was om de diepte in te gaan. “Inbal zorgt voor haar werk alsof het haar kindje is”.

Avshalom Pollak daarentegen richt zich op het dramatiseren van de karakters die in de choreografieŽn verwerkt zijn. Samen met de dansers creŽert hij te gekke karakters die van het podium afspatten. “Het is heel fijn om met iemand te werken die echt begeleiding geeft in het acteerwerk. Avshalom gaat namelijk veel dieper in op het karakter. Zo zijn we niet alleen een raar persoon op het podium, maar zijn we echt een danser met karakter.”

Speels en emotioneel

Ondanks dat de drie stukken van dezelfde choreografen zijn en je de dansstijl kan herkennen, zijn ze toch totaal anders. Wat de stukken verbindt is dat iedereen wel ergens herkenning uit kan halen. Zo zie je de sleur in een relatie na een huwelijk van 30 jaar bij What Good Would The Moon Be, drinken twee dames een kopje koffie op een bankje in Wrapped en zoekt een jong meisje naar echte houvast bij de wijsheid van een ouder iemand bij Rushes.

GEKKIGHEID is een menselijke voorstelling met schoonheid en emotie die je moet zien! Met stukken die ieder een eigen verhaal vertellen. De familievoorstelling reist nog t/m 17 februari door Nederland. Mis het niet en reserveer je tickets direct >

- Myrthe Tiemessen