Roel Voorintholt


Voor zijn verdiensten voor de stad Arnhem ontving Roel Voorintholt in 1993 een Arnhems Meisje. In 1997 leverde zijn werk voor destijds Introdans Ensemble voor de Jeugd hem de Perspektiefprijs op. Sinds 2004 is Voorintholt Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2008 eerde de Kring van Nederlandse Theatercritici hem voor zijn inzet voor de ‘opwaardering van de jeugddans’ met de Prijs van de Kritiek. In hetzelfde jaar publiceerde Voorintholt zijn boek Van ballenbak en Bolshoi, waarin hij op heel persoonlijke wijze verhaalt over 25 jaar internationale tournees met Introdans, van Appelscha tot Peking.

In 2013 werd Voorintholt onderscheiden met de Arnhemse Piet voor de manier waarop hij Arnhem op de kaart heeft gezet. Begin 2015 ontving hij de Oeuvreprijs van de Danspublieksprijs 2014 voor zijn inzet voor de Nederlandse dans. Later dat jaar werd Voorintholt gelauwerd met de Gouden Zwaan voor zijn belangwekkende bijdrage aan de Nederlandse dans. De NTR maakte naar aanleiding hiervan de documentaire 'Een leven lang Introdans'. (Bekijk deze hier)

In 2016 ontvangt hij samen met algemeen directeur Ton Wiggers de KyliŠn Ring voor hun inzet voor de Nederlandse danskunst. Als kroon op zijn werk ontving Voorintholt in november 2019 tijdens het Nederlandse Balletgala de Speciale Prijs van het Dansersfonds '79. De jury zegt over hem: “Voorintholt is een artistiek directeur waarvoor ‘dat kan niet’ niet bestaat. (…) Hij wist gerenommeerde choreografen ervan te overtuigen dat hun werk zeer geschikt was voor ‘zijn’ gezelschap, bracht Introdans ver buiten de grenzen, werd artistiek directeur van alle geledingen van Introdans (…) en mede door zijn toedoen is Introdans nu een van de meest vooraanstaande dansgezelschappen in ons land.”