DUTCH MASTERS

In het vernieuwde Linbury Theater in Londen danst Introdans op 15, 16 en 17 maart een geweldig programma van neoklassieke danswerken uit het bekroonde repertoire. Het programma DUTCH MASTERS presenteert een pakkende mix van stukken van de choreografen Hans van Manen, Nils Christe en Jirí Kylián.

Op het programma staan twee werken van maestro Hans van Manen: het kleurrijke Polish Pieces en het majestueuze Andante. Van Jirí Kylián danst Introdans het gevoelige Lieder Eines Fahrenden Gesellen en als afsluiting van het programma is het energieke CANTUS van Nils Christe te zien.

Polish Pieces & Andante van Hans van Manen

Polish Pieces is zonder twijfel een van Hans van Manens meest bruisende en kleurrijke werken. Op de krachtige, stuwende muziek van Henryk Mikołaj Górecki laat Van Manen twaalf dansers in felgekleurde tunieken in steeds wisselende combinatie en in een fantastisch helder lijnenspel het toneel bestormen. De groepsdelen zijn strak, energiek, pulserend, in de duetten wordt de spanning verder opgevoerd.

Het majestueuze Andante, op muziek van Mozart, is een van Hans van Manens beroemdste ‘balletten voor twee’, een genre waarin hij excelleert. De choreografie is een broeierige, eigentijdse variant op het klassieke menuet. Hiertoe heeft de meesterchoreograaf zich ongetwijfeld mede laten inspireren door de plek waar hij het duet creëerde: de studio’s van Palais Garnier, de ‘oude’ Parijse Opéra, een locatie waar hij als jonge jongen al van droomde. 

Lieder Eines Fahrenden Gesellen door Jirí Kylián

In Lieder Eines Fahrenden Gesellen vertaalt Jiří Kylián de gelijknamige compositie van Gustav Mahler in wonderschone dans. Mahler schreef de liederencyclus tussen 1883 en 1885, toen hij als jonge twintiger gekweld werd door liefdesverdriet. In de intieme choreografie volgt Kylián de liederen niet op de voet, maar hij weet in vijf uitzonderlijk geïnspireerde duetten wel de uiteenlopende stemmingen en emoties tot uitdrukking te brengen, van pril geluk en liefdesvreugde tot melancholie, jaloezie en doodsverlangen. Introdans is er trots op dat het toestemming heeft gekregen om dit meesterwerk – op dit moment als enige Nederlandse gezelschap – uit te voeren. 

CANTUS door Nils Christe

De Nederlandse choreograaf Nils Christe wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn grote muzikaliteit. In CANTUS – het vijfentwintigste werk dat hij speciaal voor Introdans maakte – toont hij die kwaliteit in optima forma. Het ballet, gezet op diverse composities van Arvo Pärt, bevat prachtige intieme, verstilde momenten, maar meestentijds spatten de kracht en dynamiek van het podium. In golvende canons, trio’s, estafetteduetten en opzwepende ensemblechoreografieën haalt Christe het beste uit de twaalf dansers. 
Andante

Polish Pieces

 Choreografie Hans van Manen

Andante

 Choreografie Hans van Manen

CANTUS

Choreografie Nils Christe 

Lieder Eines Fahrenden Gesellen

 Choreografie Jirí Kylián

The inspired performance of Lieder Eines Fahrenden Gesellen by Jiří Kylián, a new work for Introdans, unleashes a tidal wave of emotions accompanied by the music of Mahler.

(de Volkskrant on Lieder Eines Fahrenden Gesellen)

Christe once again demonstrates his skill as a musical choreographer pur sang. Christe’s great achievement is that he makes the audible nuances in the music visible in his movements.
Christe never just illustrates the music of Arvo Pärt, but is able to convey its stark yet devastating emotional force, especially in the finale. CANTUS is a true gift from Christe to the dancers, who, with their terrific and genuinely felt performance, basked in the gloriously enthusiastic standing ovation that erupted at the end.

(Dance Europe on CANTUS)
Boek nu