Tiago Barreiros 

Geboren
30 september 1997, Lissabon (Portugal)

Opleiding
Escola de Danca do Conservatório Nacional, Lissabon; Nationale Balletacademie, Amsterdam

Ervaring
Introdans (sinds augustus 2016)

Tiago Barreiros groeit op in Lissabon in wat hij zelf omschrijft als een 'heel normaal Portugees gezin met veel goede herinneringen'. Een gezin waarbij zijn moeder hem geregeld meeneemt naar balletvoorstellingen. “Daar is de liefde begonnen. Ik weet nog dat ik genoeg kreeg van voetbal en voor het eerst een groep meisjes zag oefenen tijdens een balletles. Ik dacht bij mezelf 'met wie moeten ze eigenlijk partneren?' daar en toen klikte er iets bij mij.” Tiago meldt zich aan voor balletlessen. “Ik was de enige jongen in de groep en kreeg daarom denk ik ook extra aandacht, het besef dat er misschien een carrière voor mij in zat, kwam pas toen ik werd toegelaten tot het conservatorium in Lissabon.”

Opleiding in Nederland

Tiago neemt op zijn zestiende het besluit om zijn opleiding als balletdanser voort te zetten in Nederland. Hij wordt toegelaten tot de Nationale Ballet Academie in Amsterdam. “Dit was heel bepalend voor mij. Ik zocht onbewust naar een aanpak van ballet waarin ik me kon vinden, en die werd me daar gegeven. Toen ik daar de kans kreeg om een rol te dansen in Yondering van choreograaf John Neumeier viel voor mij alles op zijn plek.” 

Beste ervaring

Dans is Tiago's grote liefde maar toch ziet hij zichzelf niet als alleen een danser. “Ik doe er nog een studie naast en daarnaast speel ik viool en piano. Ik geloof dat het onderhouden van al mijn talenten me uiteindelijk ook een betere danser maakt.” Zijn stage bij Introdans geeft Tiago diezelfde mogelijkheid. “Het is de beste ervaring die ik me nu kan wensen.”