Nienke Wind

<

Geboren
1991 Amersfoort (Nederland)

Opleiding
Nationale Balletacademie, Amsterdam

Ervaring
Introdans (sinds augustus 2012)

Onderscheidingen
Aanmoedigingsprijs Dansersfonds '79 (2015)

Nienke Wind's eerste podiumoptreden is er niet een om snel te vergeten. “Ik was nog heel klein maar onze balletschool trad op in Flint, dus kreeg ik ook een rolletje. Ik was een herfstblaadje, met een geel tutuutje waarop blaadjes waren genaaid. Wat ik moest doen? Nou gewoon.. dwarrelen!”

Nienke's liefde voor dans is duidelijk voor iedereen die de Introdans' danseres spreekt. Nienke ademt, beweegt en leeft dans. Bovendien ziet ze er ook nog eens uit als het klassieke balletmeisje. Lang blond haar, tenger van bouw en met grote blauwe ogen. Nienke lijkt wel wat op een elfje, maar dan wel een elfje van staal. “Ik kweek heel snel spieren en dat is maar goed ook, want ik heb ze hard nodig om maximaal te kunnen uitdraaien. Dat laatste doet mijn lichaam niet vanzelf.”
Als vijfjarige raakt Nienke besmet met het dansvirus. “Het maakte mij niet uit wat ik moest dansen als ik maar kon dansen. Ik deed aan klassiek ballet en iets wat klassiek plus heette, maar ook street dance vond ik leuk en jazzballet.” Ze geeft het volmondig toe: “Misschien dat ik me zelfs wel bij de dansmarietjes had aangesloten als ik tijd had gehad, maar ik danste al vijf keer per week.”

Nienke vertelt dat ze er tijdens haar opleiding aan de Nationale Balletacademie ook rekening mee heeft gehouden dat ze het misschien niet zou redden als ballerina. “Mijn lichaam is sterk en ik ben taai, maar ik heb bepaald niet het ideale lichaam om mee te dansen op hoog niveau.” Het heeft te maken met haar uitdraai, legt Nienke uit. “Ik ben voor een danseres niet erg lenig, en mijn been komt gewoon minder hoog dan dat van sommige anderen. Dat ben ik me op een gegeven moment gaan realiseren en heb ik ook wel fysiek gevoeld, het heeft me alleen nooit ervan kunnen weerhouden om met overgave te doen wat ik het allerliefste doe en dat is dansen.”

Nienke staat als danseres bekend om haar frêle schoonheid en haar vermogen om de vaak emotionele rollen waar ze voor wordt gecast loepzuiver te vertolken. “Ik weet niet precies wat het is, maar ik word inderdaad vaak gevraagd voor rollen van zieke of stervende meisjes.” Ze vindt het fijn om dit soort rollen te dansen beaamt Nienke en bovendien wil ze ook wel toegeven dat ze wel een zekere aanleg heeft voor acteren. “Mijn moeder zei vroeger altijd dat ik actrice moest worden.” Komende periode zal Nienke de hoofdrol dansen in de De Dood en Het Meisje. “Weer zo'n rol ja... haha. Ik vind het ook heerlijk om dit soort balletten te dansen. Me inleven kost me geen moeite, de muziek en de bewegingen roepen vanzelf deze emoties bij me op. Het is niet zo dat ik op het podium uit alle macht aan mijn dode cavia sta te denken om maar iets te kunnen voelen.”