Leah Reiter

< >

Geboren
2002, Oklahoma, USA

Opleiding
Nationale Balletacademie, Amsterdam

Leah Reiter werd geboren in 2002 in Oklahoma (USA). Als dochter van een danseres kwam ze al jong met dans in aanraking. ‘Het is niet dat ik danser wilde worden omdat mijn moeder ook uit de danswereld komt. Echter heeft haar kennis en ervaring mij wel geïnspireerd’.

Leah’s grootste motivatie om danser te worden, is dat ze het fascinerend vindt dat dans haar lichaam onbeperkt laat. Dans geeft haar mogelijkheden die niet iedereen per definitie kan doen.

Een goede balletbasis leerde Leah op de Kansas City Ballet School waar ze van haar elfde tot haar vijftiende te vinden was. Daarna vertrok ze naar de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Een opleiding die ze koos omdat het haar meer ‘exposure’ richting de Europese danswereld kan brengen. Na een aantal jaren in de hoofdstad te hebben gewoond is ze nu naar Arnhem verhuisd voor een stage bij Introdans.

Leah en Introdans

In het seizoen 2019/20 repeteert en danst Leah onder andere bij de Introdans voorstellingen THE BATTLE en KERSTGALA 2019. Reiter verwacht veel van haar stageplek: ‘Ik zie ontzettend mooie kansen. Als persoon wil ik graag groeien. Het is niet dat niemand me daarmee helpen kan, maar mijn doel is om tijdens mijn stage zelf uit te zoeken waar ik heen wil’.

Leah vindt Introdans een inspirerend gezelschap met getalenteerde dansers: ‘Veel dansers hebben een klassieke en moderne achtergrond. Ikzelf ben ook op die wijze geschoold, maar het is interessant om te zien wat andere dansers doen’.

‘Iedereen bij Introdans is vriendelijk en getalenteerd. Van de dansers tot de repetitoren. Mijn eerste indruk van Introdans is bijzonder goed; dit is niet een plek om je zorgen te maken of je er wel een fijn stageperiode gaat hebben’.

Leah en de toekomst

Voor Leah is het nog onduidelijk wat ze na dit seizoen gaat doen. Allereerst volgt ze na dit schooljaar een bachelor. Vervolgens schikt ze zich naar de plek waar ze werken kan. In het algemeen zou ze graag in Europa blijven dansen, aangezien daar de status voor dansers zekerder is, dan in bijvoorbeeld Amerika. Voor haar zijn er veel plekken waar ze graag zou willen werken. En daar is Introdans er zéker een van…