Katrien de Bakker

< >

Geboren
1997 Rijswijk (Nederland)

Opleiding
Koninklijk Conservatorium, Den Haag

Ervaring
Stage Introdans (sinds augustus 2018)

Katrien begon op vierjarige leeftijd met ballet. Ze moest eigenlijk eerst beginnen met zwemlessen en haar zwemdiploma’s halen, zoals haar broer en zus dat ook moesten, voordat ze een andere activiteit mocht doen. “Iedereen vond mij altijd zo’n balletlichaampje hebben dat mijn moeder me toch maar op ballet zette. Mijn zus volgde me al snel maar zij begon met dansen omdat ze de balletpakjes zo mooi vond, ik vond het dansen gewoon heel erg leuk”. Toen ze zeven jaar was stelde haar balletjuf Karin den Os voor om auditie te doen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Ik had geen idee wat dat was, maar deed het toch maar gewoon.” Ze werd eerst toegelaten om twee jaar lang op elke zaterdag ‘oriëntatielessen’ te volgen, later werd ze toegelaten op de school. 

Keuzes maken

Als klein meisje volgde ze niet alleen balletlessen, ze turnde ook op hoog niveau. “We zijn thuis met vier kinderen en we waren allemaal erg sportief, we staken elkaar aan. Toen ik te horen kreeg dat ik was toegelaten op het Conservatorium kreeg ik een paar dagen later ook te horen dat ik extra mocht komen trainen bij de nationale selectie van turnen. Dat was natuurlijk niet te combineren daarom koos ik na lang dubben uiteindelijk toch voor ballet. Ik was toen al een ramp wat betreft keuzes maken en dat ben ik nu nog steeds. Bij het kopen van een cadeautje bijvoorbeeld moet ik altijd alle keuzes eerst gezien hebben, ook al is dat in vier verschillende winkels, voordat ik, na een half uur besluiteloos in een winkel te hebben gestaan, eindelijk iets kies. Maar dan ben ik wel blij met mijn keuze, en dat ben ik ook zeker met de keuze voor dans.” Katrien bleef het turnen en het ballet nog lange tijd combineren maar op haar dertiende heeft ze het turnen toch opgegeven, het was niet meer te combineren met de lange dagen op het Conservatorium.

Dansen was gewoon leuk

Aanvankelijk had ze nog geen ambitie om danseres te worden. Ze vond dansen gewoon leuk. “Ik heb altijd gezegd dat ik blijf dansen zolang ik het nog leuk vind. Ik was er ook heel bewust van dat een carrière als danseres erg moeilijk is en maar voor een paar is weggelegd."  Ze kon ieder jaar afgewezen worden voor het dansen maar ook voor school zelf. Daarom koos ze schoolvakken die ze écht leuk vond, denk aan vakken als biologie en scheikunde. Het maakte haar op dat moment niets uit dat ze dan drie keer in de week 45 minuten moest fietsen naar een andere school om dat vak te volgen. "Want als het dansen niet zou lukken, zou ik toch iets anders kunnen doen dat ik ook leuk vond.” Had ze toen geweten dat ze nu nog steeds een carrière als danseres najaagt had ze misschien wel de makkelijkere optie gekozen en de schoolvakken gekozen die wel op het Conservatorium gegeven werden, toch? “Nee ik denk dat ik toch nog steeds de moeilijke route had gekozen, ik wil altijd het beste, hoogst haalbare bereiken, ook al is dat niet altijd even makkelijk”

Perfectionistisch

Katrien is een echte perfectionist en doorzetter. “Dat heeft me soms wel in de weg gezeten maar het heeft me ook gebracht tot waar ik nu ben. Ik wil altijd alles echt zo goed mogelijk doen. Ik kan me ook ontzettend ergens in vast bijten als ik iets wil kunnen of maken. Zo heb ik laatst mijn eigen balletpakje gemaakt, het duurde even, en niet alles ging zoals ik het wilde, maar hij is uiteindelijk toch precies zo geworden zoals ik het wil.” 

Eerste stap in de professionele danswereld

Na 9 jaar op het Conservatorium zette Katrien vorig seizoen haar eerste stap in de professionele danswereld. Ze liep een jaar stage bij het Nederlands Dans Theater 2. “Dat was niet altijd even makkelijk maar ik heb er wel ontzettend veel van geleerd."  Ze hoopt dat ze dit jaar met haar stage bij Introdans nog net dat laatste beetje ervaring op doe die ze nodig heeft om een baan te vinden als danseres. Ze vindt het ontzettend leuk Introdans van binnenuit te leren kennen. Toen ze een klein meisje was ging ze al met de hele familie naar voorstellingen van Introdans voor de jeugd. Daarom vind ze het ook erg leuk dat ze nu, na al die jaren, niet in de zaal zit maar zelf met Introdans op het podium kan staan. "Ik ga zoals altijd alles geven en hoop er een ontzettend leuk en leerzaam jaar van te maken.”