Dansers
 
 

Irene Blankestijn

Geboren
27 april 1996, Peize (Nederland)

Opleiding
Nationale Balletacademie, Amsterdam

Ervaring
Stage Dutch Don’t Dance Division (2016), stage Introdans (sinds augustus 2017)

De Groningse Irene ging als vierjarig meisje elke woensdagmiddag naar (kleuter)ballet. Voor veel andere meisjes uit haar klas was ballet gewoon iets wat ‘erbij’ hoorde. Maar niet voor Irene; ze genoot echt van het dansen. Langzamerhand stopten de andere meisjes maar Irene ging door.

Toen ze iets ouder was en naar een echte balletschool ging, belandde ze in een selectie-klas. In deze klas danste een tweeling mee, wat Irene erg intrigeerde. “Zo dansen als zij, met hoge benen en mooie armen, dat wilde ik ook!”. Ze is hard gaan werken en dat werd opgemerkt door de docenten.

Op haar vijftiende deed ze auditie voor de Summerschool van de Nationale Balletacademie in Amsterdam en ze werd uitgekozen. Hierna volgde een auditie en toelating tot de Balletacademie. Dat was vrij speciaal omdat het niet vaak voorkomt dat iemand op die leeftijd instroomt. Vanaf dat moment was het een race tegen de klok; Irene had nog veel in te halen.

In 2016 heeft Irene een half jaar stage gelopen bij de Dutch Don’t Dance Division. Met hen bezocht ze een voorstelling van Introdans. “Daarvoor had ik eigenlijk nog nooit wat anders gezien dan het Nationale Ballet. Ik was opslag verliefd en dacht: dit wil ik ook!. Toen ik in het voorjaar 2017 auditie deed voor een stageplek bij Introdans, kon ik gewoon niet geloven dat ik een plekje had gekregen!”.

Omdat Irene op latere leeftijd met dansen begon, was haar toekomst in dans nooit zeker. “Vaak is tegen mij gezegd dat ik nooit een professioneel danser zou worden. Echter door keihard werken en veel doorzettingsvermogen, en natuurlijk door mijn grote liefde voor dansen, ben ik nu waar ik ben.”. Irene bekijkt het wel altijd stap voor stap, elke dag die ik kan dansen is meegenomen. Dromen doe ik wel; en dan vooral over een carrière hier, bij Introdans!