Gijs Hanegraaf

< >

Geboren
1996 Uden (Nederland)

Opleiding
ArtEZ dansacademie, Arnhem

Ervaring
Introdans (in augustus 2016 als stagiair; vanaf seizoen 2017/18 als gastdanser)

Het was liefde op het eerste gezicht. Gijs Hanegraaf was een jaar of zes. Samen met zijn moeder was hij in de schouwburg in Uden. De lichten dimden, het gordijn ging open, de muziek zwol aan en daar op het podium stonden de dansers van Introdans. Ze bewogen sierlijk in hun kleurrijke kostuums, ze praatten met het publiek in een taal die Gijs verstond en de vonk sloeg over. Later als hij groot was, wilde Gijs ook dansen bij Introdans. En zo geschiedde.

Idolen

Maar eerst wilde Gijs handtekeningen verzamelen van zo veel mogelijk dansers. Dat waren zijn popidolen. Voor hem geen Beyoncé of Michael Jackson, nee, Gijs wilde dansers om zich heen. Hij ging naar Balletstudio Chantal van de Water in Uden, de enige jongen in de enige dansschool in deze Brabantse mix van dorp en stad. Later zou nog even zijn jongere broer volgen. “Ik hoorde met terugwerkende kracht van mijn moeder dat andere moeders aan haar vroegen waarom ik niet op voetbal zat, net als hun zonen.” Gijs trok er zich niks van. “Ik ging mijn droom achterna en deed wat ik het liefste deed.”

Carrière

Zijn moeder noemde zijn oudere broer voor de grap Rudolf Nureyev als hij dansend door de kamer liep. Maar Gijs werd het. Zijn ouders hadden nooit verwacht dat hun middelste zoon dit beroep zou kiezen. Wel hebben ze hem altijd gestimuleerd om zijn hart te volgen, ook al moesten ze hem al op jonge leeftijd loslaten. Op tienjarige leeftijd deed Gijs auditie voor het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij werd aangenomen. Voor het eerst realiseerde hij zich dat deze opleiding hem carrièremogelijkheden bood. ,,Ik kon echt danser worden,” zegt Gijs. Zijn ogen glimmen, al was zijn Haagse tijd zwaar. Na één jaar keihard werken en wonen in gastgezinnen kwam Gijs terug naar huis. ,,Ik had niet het perfecte balletlichaam en moest vertrekken.” Het is nog steeds een pijnlijke plek. Tegelijk is het een kostbare levensles. “De danswereld is een exclusieve wereld die niet voor iedereen bereikbaar is. Je moet heel sterk in jezelf geloven en er helemaal voor gaan. Dat heb ik gedaan omdat ik ondanks die afwijzing toch echt danser wilde worden.”

Twijfel

Gijs koos voor de vooropleiding Dans van de ArtEZ Hogeschool in Arnhem die het Beekdal Lyceum aanbiedt, een middelbare school met sportprofiel voor topsporters in de dop. Niet alleen om dichter bij huis te zijn, maar ook om dichterbij Introdans te zijn. In de klas voelt hij het verschil in motivatie. Niet iedereen heeft drie uur reistijd per dag over om na de lessen te kunnen dansen. Niet iedereen wil danser worden. Gijs wel, ook al is hij weer de enige jongen en bovendien op een leeftijd gekomen “waarop je beïnvloedbaar bent voor de mening van anderen.” Gijs zet door en stroomt door naar de dansopleiding van ArtEZ.

Capoeira

Voor de leuk en om de connectie met zijn basisschoolvrienden in zijn geboortedorp te houden, deed Gijs van zijn elfde tot zijn achttiende aan capoeira, een Braziliaanse sport die een mix is van dans en vechtsport. “Je kijkt wat de tegenstander doet en daar reageer je op, een soort partnering dus. Ik grijp er soms naar terug als ik improviseer.”
Hij heeft altijd de drang gehad om meerdere dingen tegelijk te doen. ,,Door het ontslag van de balletopleiding in Den Haag heb ik geleerd om niet de tunnelvisie te hebben dat er maar één weg naar Rome is om professioneel te kunnen dansen. Ik houd mijn blik ook open voor de wereld buiten de dans, want ook daar zal ik ooit terechtkomen.”

MULTICOLOUR

En dan is het eindelijk zo ver. In het tweede jaar van Dansacademie ArtEZ kruisen de wegen van Gijs en Introdans elkaar tijdens het project MULTICOLOUR. Dansers van Introdans krijgen daarin de kans om te choreograferen en jonge dansers kunnen voelen hoe het is om op professioneel niveau te dansen. “Binnen een maand had ik een duet ontwikkeld met Jorge Pérez Martínez, die toen danste bij Introdans en nu werkt als choreograaf en repetitor”. Dit project omkaderde definitief het stipje op zijn horizon: danser worden bij Introdans. ”Door MULTICOLOUR ben ik zichtbaar geworden bij mijn alltime favourite company. Ik heb aan hen gesnuffeld en zij hebben aan mij geroken om beiden te weten of het echt is wat het is.”

Breed repertoire

Tijdens die eerste kennismaking was er een wederzijdse klik. Gijs kon stagelopen bij Introdans. “Je leert alle choreografieën als vervangende danser en bouwt zo een breed repertoire op.” En Gijs heeft zijn talenten en ballettechnieken bij Introdans kunnen ontplooien en laten zien. Vanaf seizoen 2017-2018 komt hij terug als gastdanser. Ik heb afgezien; de balletlessen waren heel zwaar, maar dat was ook lonend. Uiteindelijk heb ik mijn droom waar kunnen maken. En dat is een heel, heel fijn gevoel. Ik weet dat als ik toch onverhoopt moet stoppen met dansen dat ik door mijn motivatie ook in andere dingen kan excelleren.”