Emma Bogerd

< >

Geboren
1998 Amsterdam (Nederland)

Opleiding
Codarts Rotterdam

Ervaring
Stage Introdans (sinds augustus 2018)

Gedurende de tijd dat Emma vooral met sport bezig is, nemen haar ouders haar regelmatig mee naar moderne dansvoorstellingen. Langzaam wordt ze verliefd op de bewegingen, de muziek en het theater. “Een van de beste herinneringen van mijn jeugd is spelen in de foyer van een theater, om er daarna een voorstelling te zien die heel veel indruk op mij maakt; Imperium van Krisztina de Châtel. Ik voelde me zo verbonden met wat er op het toneel afspeelde, dat ik er zelf ook wilde staan!”

Van turnen en atletiek naar ballet

De eerste moderne danslessen volgde ze bij het ADC in Amsterdam, daarna deed ze de 5 o’clock class aan de Hogeschool Amsterdam. Toen ze daar elke zaterdag heen ging en door de weeks ook danste bij verschillend dansscholen besloot ze er helemaal voor te gaan. Op haar 14e maakte ze de overstap naar de havo voor Muziek en Dans in Rotterdam. Dat betekende wel jarenlang pendelen tussen Rotterdam en Amsterdam. Pas op dat moment stopt ze met atletiek en turnen, haar andere twee grote passies; ze is bepaald niet vroeg begonnen met dansen. Maar geïnspireerd door een aantal fantastische voorstellingen van o.a. het Nederlands Dans Theater kon ze niet wachten om zich nog meer op dansen te richten.

Genieten door Pina Bausch

Van de havo voor Muziek en Dans, stroomde ze door naar Codarts Rotterdam. Deze switch was moeilijker dan verwacht; “het fulltime dansen nam alles over voor mij, het was 100% van mijn leven maar ik kon mezelf er nog niet in kwijt – ik was te perfectionistisch en daarom continue ontevreden over mezelf”. Gelukkig vond ze na een moeilijke start op de academie wel haar weg. Ze ging weer genieten van dansen, mede omdat ze in die periode kennis maakte met het werk van Pina Bausch, haar grote inspirator. Op de academie kreeg en greep ze een paar mooie kansen. Hoogtepunten? Absoluut de tour in de eerste vijf maanden van 2018 waarin ze een solo van Ton Simons mocht dansen en de uitwisselingsreis naar New York waar ze danste in stukken van Cayetano Soto en Jiří Kylián. Een ander hoogtepunt was natuurlijk het vinden van een inspirerende stageplaats bij Introdans! Na een fijne auditie kreeg ze te horen dat er een jaar stage werd aangeboden! “Heerlijk, het is een fijne plek om te groeien en ik ga er zo veel mogelijk uithalen dit jaar. ”.

Gelukkig en vrij zijn

Emma’s ambities zijn op dit moment om gelukkig en vrij te zijn in de manier waarin ze dans aanpakt om zich op deze manier verder artistiek te ontwikkelen. De ervaring leerde haar dat dit de beste manier van leren is voor haar. “Een gelukkige danseres is een goede danseres” vertelde iemand haar ooit, en dat is haar altijd sterk bijgebleven. Van nature is ze een harde werker, en pakt ze alles het liefste met drie handen aan. De kunst zit hem dan natuurlijk om de passie die ze zelf voelt ook over te leren brengen naar het publiek.