Staša Zurovac

De Kroatische choreograaf, regisseur en schrijver Staša Zurovac is een nieuw gezicht binnen de Nederlandse theaterwereld. In seizoen 2015/2016 maakt hij in het familieprogramma SAPPERDEFLAP zijn debuut bij Introdans met zijn succeschoreografie Cirkus primitif balet. Gebruikmakend van een hilarische mix van primitieve bewegingen en ballet trekt hij daarin een lijn tussen de menselijke levenscyclus en de circuspiste.

Danscarrière

Zurovac kreeg zijn dansopleiding aan de balletacademie in Zagreb, de prestigieuze Vaganova Academie in Sint-Petersburg en de Ecole Supérieure de Danse Rosella Hightower in Cannes. Hij was gedurende dertien jaar eerste solist bij het Nationale Theater in Zagreb en in diezelfde periode werkte hij enkele jaren als gastdanser bij de Companhia Portuguesa de Bailado Contemporâneo in Lissabon. Bij deze twee groepen creëerde hij ook zijn eerste dans- en theaterstukken. Sinds 2006 richt hij zich volledig op het choreograferen, regisseren en schrijven.

Een productieve maker

Het afgelopen decennium maakte Zurovac producties voor onder meer het Nationale Opera- en Ballettheater in Ljubljana (Slovenië), het Nationale Theater in Belgrado (Servië), het Nationale Theater in Split (Kroatië), het Servische Nationaal Theater in Novi Sad, het Sloveens Nationaal Theater in Maribor, Theater Ulysses op het eiland Mali Brijun (Kroatië), het Nationale Theater in Bitola (Macedonië), het Drama Theater in Skopje (Macedonië) en het Staatstheater in Darmstadt (Duitsland). Inmiddels heeft hij diverse prijzen gewonnen en al bijna dertig dans- en theaterstukken én negen choreografieën voor toneelproducties op zijn naam staan. 

 Balletten op het repertoire van Introdans:

  1. Cirkus primitif balet (2015)