Sol León & Paul Lightfoot

Sol León en Paul Lightfoot zijn twee van de meest vooraanstaande choreografen van ons land. Sinds 1989 creëren ze samen choreografieën, meestentijds voor het Nederlands Dans Theater, waar ze elkaar kort daarvoor leerden kennen en jarenlang gezichtsbepalende dansers waren. Hun oeuvre laat zich niet makkelijk onder één noemer vatten; het duo lijkt op een continue choreografische reis te zijn. Waren hun vroegste creaties vaak nog luchtig en humoristisch, gaandeweg zijn hun balletten grilliger, mysterieuzer, donkerder geworden. Het zijn intense, vaak aangrijpende dansdrama’s waarin iets wezenlijks wordt ‘aangeraakt’ – iets wat niet in woorden valt uit te drukken, alleen in dans.

Sol Léon

De Spaanse Sol León (Cordoba, haar leeftijd is geheim) kwam in 1987 in dienst van juniorengezelschap Nederlands Dans Theater 2, na een dansopleiding aan de balletacademie in Madrid. In 1989 maakte ze de overstap naar Nederlands Dans Theater 1, waar ze uitgroeide tot favoriet van meesterchoreografen als Jiří Kylián, Hans van Manen, Mats Ek en Ohad Naharin. In 2003 stopte León met dansen om zich volledig aan de choreografie te wijden. Vaak tekent ze – al dan niet samen met Lightfoot – ook voor de decors en kostuums van hun creaties.

Paul Lightfoot

Paul Lightfoot (Kingsley, Engeland, 1966) volgde zijn dansopleiding aan The Royal Ballet School in Londen. Hij werd in 1985 aangenomen bij Nederlands Dans Theater 2 en stroomde twee jaar later door naar Nederlands Dans Theater 1. Hij was een van de boegbeelden van het gezelschap en danste in nieuwe creaties van vaste choreografen Jiří Kylián en Hans van Manen en talloze gastchoreografen. In 1988 maakte hij zijn eerste workshopballet, waarna een jaar later The Bard of Avon volgde, dat, ondanks betrokkenheid van León, aanvankelijk (net als een aantal daaropvolgende werken) geheel aan hem werd toegeschreven.

Nederlands Dans Theater

In 2002 werden León en Lightfoot benoemd tot huischoreografen van het Nederlands Dans Theater. In 2011 volgde Lightfoot James Vincent op als artistiek directeur van het gezelschap; sinds 2012 is León er – naast choreograaf – ook artistiek adviseur. Het duo maakte bijna vijftig choreografieën voor het Nederlands Dans Theater, die over de hele wereld zijn uitgevoerd en met tal van prijzen zijn onderscheiden, waaronder de internationale Benois de la Danse-prijs (‘Oscar van de dans’), de Herald Archangel (gelieerd aan het prestigieuze Edinburgh Festival), de Prijs van Verdienste van Dansersfonds ’79 en twee Zwanen voor Beste Dansproductie. 

Werken bij Introdans

In 2005 ging hun choreografie Susto bij Introdans Ensemble voor de Jeugd in première, drie jaar later gevolgd door Sad Case. Beide werken keren sindsdien regelmatig terug op het repertoire. León en Lightfoot hebben in 2007 een project voor straatkinderen in Bangladesh opgezet.

 Balletten op het repertoire van Introdans:

  1.   Susto (2005)
  2.   Sad Case (2008)