Mattia Russo en Diego Tortelli

De Italiaanse dansers en choreografen Mattia Russo en Diego Tortelli zijn leeftijdsgenoten en leerden elkaar kennen tijdens hun dansopleiding aan de Accademia Nazionale di Roma. Vervolgens maakten beiden de overstap naar de balletschool van La Scala in Milaan. 

Danscarrière

Na zijn afstuderen in 2008 werkte Russo (Avellino, 1988) als danser onder meer bij het Ballet de Teatres de la Generalitat in Valencia en van 2010 tot 2012 bij Introdans. Sinds 2012 is hij verbonden aan de Compañía Nacional de Danza in Madrid.
Tortelli (Brescia, 1987) rondde, na drie jaar studie in Milaan, zijn dansopleiding af bij de befaamde balletdocent Wayne Byars in zijn Studio Harmonic in Parijs. Daarna danste ook hij drie jaar in Valencia bij het Ballet de Teatres de la Generalitat, waarna hij overstapte naar het Luna Negra Dance Theater in Chicago, onder leiding van de Spaanse choreograaf Gustavo Ramirez Sansano. Sinds 2012 danst hij bij het Ballet National de Marseille.

Choreografiedebuut bij Introdans

Als beginnend choreografen maken Russo en Tortelli ieder hun eigen creaties. Zo maakte Tortelli voor het bloemenfestival in Genua in 2011 On the Rose voor Scala-soliste Debora Gismondi en voor het Luna Negra Dance Theatre in Chicago creëerde hij in 2012 Recapitulo. Russo beleefde zijn choreografiedebuut bij Introdans, waar hij in 2011 Fratres maakte voor het jonge-choreografenprogramma DANSERSMAKEN. Kort daarop creëerde hij voor zichzelf de solo Behind Me en inmiddels heeft hij voor de Compañía Nacional de Danza ook het humoristische Capra pelada gemaakt.
In 2011 creëerden Russo en Tortelli hun eerste gezamenlijke werk: Descamino de dos, dat in de zomer van 2012 de eerste prijs won tijdens de internationale choreografiecompetitie Certamen Internacional de Coreografía BURGOS-NEW YORK. Introdans heeft dit poëtische duet in 2013 op het repertoire genomen tijdens het jaarlijkse KERSTGALA.

 Balletten op het repertoire van Introdans:

Choreografieën van Mattia Russo en Diego Tortelli op het repertoire van Introdans:

  1.   Fratres - Mattia Russo (2011) 
  2.   Descamino de dos (2013)

www.mattiarussodiegotortelli.com