Ján Ševčik

<

Hoewel hij genoeg voorbeelden had, begon de Slowaakse danser en choreograaf Ján Ševčik pas op zijn veertiende met dansen. Zijn vader was een van de belangrijkste dansers van zijn tijd in Slowakije en later een bekende dansdocent. Zijn moeder, zus en oom waren ook dansers; andere familieleden acteerden.

Carrière

Al op zijn achttiende startte Ján Ševčik zijn professionele loopbaan: hij maakte kennis met uiteenlopende dansstijlen bij diverse Slowaakse gezelschappen, zoals het militaire dansgezelschap Lúčnica en het New Scene Musical Theatre. In 2001 haalde hij zijn Bachelor in danspedagogiek en in 2009 zijn Master in choreografie aan de academie voor podiumkunsten in Bratislava, Slowakije, met zijn creatie Adelaars.

Werk lovend ontvangen

Dit lovend ontvangen werk maakte hij oorspronkelijk voor werelddansgezelschap het Internationaal Danstheater in Amsterdam, waaraan Ševčik van 2001 tot 2011 als danser verbonden was. Voor dit gezelschap creëerde hij ook diverse andere choreografieën, waarna tevens opdrachten volgden voor het Slowaakse Staatsensemble, het Slowaakse Nationale Ballet en de Werelddansfabriek (een initiatief van enkele voormalige dansers van het Internationaal Danstheater). Voor Introdans maakte Ševčik in 2011 de wereldpremière Less. Tijdens het Introdans KERSTGALA van hetzelfde jaar werd ook zijn succeschoreografie Adelaars op het repertoire genomen.

Dansfilms

Ševčik, die tevens diverse dansfilms op zijn naam heeft staan, maakte in 2013 met regisseur Andrea Sudorova ook een filminterpretatie van Adelaars. De film was in maart 2014 te zien tijdens Cinedans en behaalde een tweede plaats op het Spaanse Festival Internacional de Videodanza Experimental de La Rioja 2014.

 Balletten op het repertoire van Introdans:

  1.   Less (2011)
  2.   Adelaars (2011)