Daniël Ezralow

< >

De Amerikaanse choreograaf en danser Daniël Ezralow (Los Angeles, 1957) is een veelzijdig kunstenaar. Hij maakte choreografieën voor popgrootheden David Bowie, Sting, Ricky Martin en U2. Voor musicals als Cats, The Green Birds en de Broadway-miljoenenproductie Spider-Man: Turn Off the Dark. Voor klassieke operaproducties, voor film en televisie, voor Cirque du Soleil, de Oscar-uitreiking en voor high-fashionshows en -advertenties van bijvoorbeeld Issey Miyake, Hugo Boss en Gap.

Innovatieve benadering van dans

Maar zijn creaties staan ook op het repertoire van toonaangevende internationale dansgezelschappen en daarnaast toert Ezralow de wereld rond met zijn soloproducties of, zoals hij het noemt, ‘one-man-shows’. Zijn benadering van dans is doorgaans heel innovatief, ook in theatertechnisch opzicht. Zijn choreografieën hebben vaak een ‘showy’ karakter, maar nooit in de platte betekenis, alleen al omdat Ezralow van zijn dansers (en zichzelf) een buitengewone fysieke beheersing vraagt. Een van zijn specialismen is het creëren van strak unisono uitgevoerde groepsscènes, waarin hij de dansers – soms met gebruik van acrobatische elementen – bijna als robotten laat bewegen. 

Carrière

Ezralow studeerde dans aan de University of California in Berkeley en vervolgde zijn opleiding vanaf 1976 in New York, bij het Alvin Ailey American Dance Theater en het Joffrey Ballet. Hij danste bij achtereenvolgens 5x2 Plus Dance Company, bij de gezelschappen van Lar Lubovitch en Paul Taylor en bij Pilobus. Met andere dansers van Pilobus vormde hij in 1982 Momix en hij was ook een van de oprichters van ISO Dance. Naast zijn werk voor deze gezelschappen maakte Ezralow choreografieën voor onder meer de Israëlische Batsheva Dance Company, het London Contemporary Dance Theatre, het Ballett der Deutschen Oper Berlin en Hubbard Street Dance in Chicago. In 1994 begon hij soloproducties uit te brengen, waaronder de veelgeprezen voorstelling Mandala uit 1997. Kort daarop richtte hij een eigen gezelschap op: de Daniel Ezralow Dance Company. 

Awards 

Ezralow werd uitgeroepen tot ‘Beste choreograaf’ bij de uitreiking van de American Choreography Awards en zijn choreografieën werden diverse keren onderscheiden, met onder meer een Emmy Award en een Nijinsky Award. In 2000 werd de Italiaanse documentaire Mandala, the journey of a dancer uitgebracht, waarin het leven en werk van Ezralow (met een nadruk op zijn soloproductie Mandala) worden belicht. 

 Balletten op het repertoire van Introdans:

  1. Psycho Killer (1997)
  2. Eight Heads (2002)