Cayetano Soto

< >

De Spaanse choreograaf Cayetano Soto (Barcelona, 1975) heeft onbewust altijd geweten dat hij choreograaf wilde worden. Als kind al stond hij thuis vaak voor de spiegel om te onderzoeken wat hij allemaal met zijn lichaam kon doen. Soto wilde creëren; daarin kon hij zich, zo ontdekte hij, beter uiten dan als danser. 

Sterke eigenzinnige concepten

Eenmaal choreograaf wist hij al gauw de aandacht op zich te vestigen door zijn sterke, eigenzinnige concepten en de technische uitdagingen waar hij zijn dansers voor stelt – vooral in het complexe partnerwerk van zijn duetten. De laatste jaren is Soto’s werk steeds persoonlijker geworden. Een voorbeeld daarvan is Fugaz (sinds 2010 op het repertoire van Introdans), waarin hij een eerbetoon aan zijn overleden vader brengt. Soto wil met zijn choreografieën niet alleen zijn eigen gevoelsleven analyseren, maar ook zijn dansers stimuleren meer van zichzelf te laten zien.

Danscarrière

Soto volgde zijn dansopleiding aan het Instituto del Teatro in zijn geboortestad Barcelona en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aansluitend danste hij een jaar bij IT Dansa in Barcelona en vervolgens zeven jaar bij het BallettTheater München. Hier maakte hij in 2002 ook Plenilunio, de eerste van een aantal choreografieën voor dit gezelschap.

Choreograaf

In 2005 zette Soto een punt achter zijn danscarrière en werd freelance choreograaf. Sindsdien volgen de opdrachten elkaar in hoog tempo op. Soto – die München nog altijd als vaste basis heeft – maakte werk voor tal van gezelschappen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, waaronder het Stuttgarter Ballett, Ballett Dortmund, Gauthier Dance Company, Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het Russische Tsjaikovski Perm Ballet, het Aspen Santa Fe Ballet, Les Ballets Jazz de Montréal, het Balé da Cidade in São Paulo. In 2015 werd Soto, voor de komende drie seizoenen, aangesteld als hiuischoreograaf bij Ballet BC in Vancouver.

Debuut bij Introdans

In 2009 maakte Soto zijn Nederlandse debuut bij Introdans Ensemble voor de Jeugd met de wereldpremière Kiss me goodnight. Sindsdien is hij een regelmatig terugkerende gast bij zowel het jeugdensemble als het ‘volwassen’ Introdans. In september 2014 maakt hij opnieuw een wereldpremière voor Introdans. Soto’s choreografie 24FPS, in 2006 gemaakt voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, is onderscheiden met de Hapag-Lloyd prijs. Zijn creatie Uneven werd in 2011 genomineerd voor een Golden Mask Award, een van de belangrijkste theaterprijzen van Rusland.

Interview met Soto

In 2017 zocht Podium Dans Soto op in Arnhem. Het wekelijkse dansprogramma Podium Dans van de NTR op NPO Cultura geeft choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland een podium.
Bekijk het programma >


 Balletten op het repertoire van Introdans:

  1. Kiss me goodnight (2010)
  2. Fugaz (2010)
  3. M/C (2011)
  4. Best Gift (2011)
  5. Maraschino Cherries (2014)
  6. Malasangre (2016)
  7. Sortijas (2017)
  8. Conrazoncorazon (2017)
  9. Contracorriente (2017)