Cayetano Soto

< >

De Spaanse choreograaf Cayetano Soto (Barcelona, 1975) heeft onbewust altijd geweten dat hij choreograaf wilde worden. Als kind al stond hij thuis vaak voor de spiegel om te onderzoeken wat hij allemaal met zijn lichaam kon doen. Soto wilde creëren; daarin kon hij zich, zo ontdekte hij, beter uiten dan als danser. 

Sterke eigenzinnige concepten

Eenmaal choreograaf wist hij al gauw de aandacht op zich te vestigen door zijn sterke, eigenzinnige concepten en de technische uitdagingen waar hij zijn dansers voor stelt – vooral in het complexe partnerwerk van zijn duetten. De laatste jaren is Soto’s werk steeds persoonlijker geworden. Een voorbeeld daarvan is Fugaz (sinds 2010 op het repertoire van Introdans), waarin hij een eerbetoon aan zijn overleden vader brengt. Soto wil met zijn choreografieën niet alleen zijn eigen gevoelsleven analyseren, maar ook zijn dansers stimuleren meer van zichzelf te laten zien.

Danscarrière

Soto volgde zijn dansopleiding aan het Instituto del Teatro in zijn geboortestad Barcelona en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aansluitend danste hij een jaar bij IT Dansa in Barcelona en vervolgens zeven jaar bij het BallettTheater München. Hier maakte hij in 2002 ook Plenilunio, de eerste van een aantal choreografieën voor dit gezelschap.

Choreograaf

In 2005 zette Soto een punt achter zijn danscarrière en werd freelance choreograaf. Sindsdien volgen de opdrachten elkaar in hoog tempo op. Soto maakte werk voor tal van gezelschappen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, waaronder het Stuttgarter Ballett, Ballett Dortmund, Gauthier Dance Company, Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het Russische Tsjaikovski Perm Ballet, het Aspen Santa Fe Ballet, Les Ballets Jazz de Montréal, het Balé da Cidade in São Paulo en het Nederlands Dans Theater. Van 2015 tot 2018 was hij huischoreograaf bij Ballet BC in Vancouver.
Soto’s choreografie 24FPS, in 2006 gemaakt voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, is onderscheiden met de Hapag-Lloyd prijs. Zijn creatie Uneven werd in 2011 genomineerd voor een Golden Mask Award, een van de belangrijkste theaterprijzen van Rusland.

Debuut bij Introdans

In 2010 maakte Soto zijn Nederlandse debuut bij Introdans met de wereldpremière Kiss me goodnight. Sindsdien is hij een regelmatig terugkerende gast bij Introdans. Zo maakte hij in 2014 Maraschino Cherries speciaal voor Introdans. In 2017 voegde Introdans maar liefst drie werken aan het repertoire toe voor het programma MÉDITERRANÉE, waaronder de creatie Contracorriente. Voor het programma THE BATTLE creëert hij in 2019 de choreografie ALMA, opnieuw een wereldpremière voor Introdans.

Interview met Soto

In 2017 zocht Podium Dans Soto op in Arnhem. Het wekelijkse dansprogramma Podium Dans van de NTR op NPO Cultura geeft choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland een podium.
Bekijk het programma >


 Balletten op het repertoire van Introdans:

 1. Kiss me goodnight (2010)
 2. Fugaz (2010)
 3. Best Gift (2011)
 4. M/C (2011)
 5. Best Gift (2011)
 6. Maraschino Cherries (2014)
 7. Malasangre (2016)
 8. Sortijas (2017)
 9. Conrazoncorazon (2017)
 10. Contracorriente (2017)
 11. ALMA (2019)