Adriaan Luteijn

< >

Beat the Dutch maakte voor NPO 2 extra een uitzending rondom het recente werk van Adriaan Luteijn. Bekijk het portret hier.

Als Adriaan Luteijn (’s-Heer Arendskerke, 1964) iets níet is, dan is het een standaard choreograaf. Hij ziet zichzelf allereerst niet als een groot danstaalvernieuwer, eerder als iemand die theater maakt met dansers. En het is ook zeker niet zijn enige passie om jaar in jaar uit producties uit te brengen in reguliere balletprogramma’s, uitgevoerd door professionele dansers. 

Inspiratie

Luteijn houdt van ‘gefundenes Fressen’, van bijzondere kansen die op zijn pad komen én van inspirerende mensen met wie hij voor speciale gelegenheden choreografieën creëert. Dat kunnen acteurs, urban-dansers, ouderen, mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zijn, die hij naast beroepsdansers zet, met vrijwel altijd een opmerkelijk resultaat. Als artistiek manager en choreograaf van Introdans Interactie vindt Luteijn het belangrijk om bruggen te slaan en dans is in zijn visie een prachtige, non-verbale manier om dat te doen.

Theatraliteit

Dat Luteijn ook qua kunstdisciplines geïnteresseerd in ‘mengvormen’ is, is terug te voeren op zijn al heel jong ontwikkelde passie voor theater en toneelspelen. Na de middelbare school wilde hij naar de toneelacademie. Toen hij uitgeloot werd, besloot hij om het eerste studiejaar te overbruggen met een opleiding docent dansexpressie aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Een regelrechte openbaring: dat je ook theater kunt maken zonder ‘talig’ te zijn, dat je alle concreetheid kunt wegschrappen, maar toch werelden van verbeelding kunt scheppen. In dans heb je, zo ontdekte hij, veel meer vrijheid in logica én in onlogica. En zo verdrong de dans zijn passie voor toneel naar een tweede plaats. Maar in zijn werk is de theatraliteit wel altijd voelbaar gebleven.

Danser bij Introdans Ensemble voor de Jeugd

In 1989 behoorde Luteijn tot de eerste jaargang dansers van Introdans Ensemble voor de Jeugd, waar hij al snel opviel door zijn markante verschijning en expressieve dansstijl. In 1998 stopte hij met dansen en sindsdien ontplooit hij choreografische activiteiten voor een uiteenlopend spectrum van dansers en instellingen in binnen- en buitenland. Af en toe was hij de afgelopen jaren nog als gastdanser te zien in producties van Introdans, waaronder Pinokkio, Bits and Pieces, Zondag en Pulcinella

Creaties voor Introdans

Voor Introdans creëerde hij de afgelopen jaren diverse werken, waaronder een eigentijdse Bayadère, Gala, Geen Zwanen Meer en Iungo. Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Hans van Manen maakte hij Happy, Happy Birthday Baby en voor het veertigjarig bestaan van Introdans celebrAGE. Zijn samenwerking met kunstenaars en instellingen uit andere disciplines leidde onder andere tot samenwerkingen met Jeugdtheater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool. In 2013 creëerde hij samen met regisseur Timothy de Gilde een zeer succesvolle nieuwe Giselle. In 2017 kwam met een nieuwe samenwerking met Toneelgroep Oostpool en een grote groep jongeren uit Oost-Nederland het programma LENTERITUEEL tot stand. Voor Oerol 2014 maakt hij een productie met lied- en tekstkunstenaar Spinvis. Ook in 2019 komt er een productie voor Introdans in samenwerking met Spinvis: VIER VERHALEN EN EEN DAG. Voorts werkte Luteijn als choreograaf mee aan tal van grootschalige projecten, zoals de Grandeur Processie voor Sonsbeek 2008, meerdere edities van het Sprookjesfestival in Arnhem (2008-2012) en de opening van de Special Olympics Nationale Spelen in 2016 in Nijmegen.

Cadeautjes van ontroering

Een belangrijk onderdeel van Luteijns werk met andere doelgroepen wordt gevormd door ‘De Ontmoeting’, een tweejaarlijkse dansvoorstelling waarbij hij de afgelopen jaren onder meer samenwerkte met dansers uit Brazilië, Zuid-Afrika en Indonesië, jongeren met een spierziekte en mensen met autisme. In juni 2014 creëert hij een nieuwe ‘Ontmoeting’, onder de titel Invisibly Visible. Daarin delen dansers van Introdans het podium met mensen met een (bijna) onzichtbare beperking. Recentelijk werd in het najaar 2017 een Zuid-Afrikaanse versie van de Ontmoetingsproductie Cardiac Output (met Flatfoot Dance Company en gastdansers met Down-syndroom) heringestudeerd, en in het voorjaar van 2018 maakt hij de productie Roze Cast met LHTBI-senioren. In de zomer van 2018 werd feestelijk teruggekeken op 17.5 jaar bijzondere Ontmoetingen en creëerde hij het nieuwe werk Circular. "Bij veel van dit soort projecten", zegt Luteijn, "is het geweldig om te zien hoe dans werelden kan openen, mensen kan verbinden en hun een andere, voor hen tot dan vaak onbekende manier om te communiceren kan aanreiken."

Artistiek manager Introdans Interactie

Sinds 2005 is Luteijn artistiek manager van Introdans Interactie. Zo nu en dan was hij de afgelopen jaren als gastdanser nog te zien in producties van Introdans, waaronder Pinokkio, Bits and Pieces, Zondag en Pulcinella. In 2003 ontving hij voor zijn werk de Aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ’79 en in 2008 de Kunstfactor Dans Oeuvreprijs. De Kunstfactor-jury roemde de (inter)nationale reikwijdte van zijn werk, de uitstraling naar een breed publiek en Luteijns originele stijl. Tijdens END OF SEASON 2018, de seizoensafsluiting van Introdans, werd Luteijn dan ook erkend voor zijn bijzondere werk en in aanwezigheid van prinses Margriet benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 Balletten op het repertoire van Introdans:

 1.  Sneeuw (1997)
 2.  Hum Aapke Hain Koun..! (1998)
 3.  Mini-Mozart (2001)
 4.  Bayadère (2002)
 5.  De Ontmoeting: Cyberangel (2002)
 6.  De Ontmoeting: Mag ik deze dans (2003)
 7.  De Ontmoeting: Jong geleerd Oud gedanst (2004)
 8.  Gala (2004) 
 9.  De Ontmoeting: CC (2005)
 10.  De Ontmoeting: Het Duel (2005)
 11.  Geen Zwanen Meer (2005)
 12.  Happy, Happy Birthday Baby (2007)
 13.  Les Entr'actes (2008)
 14.  Iungo (2009)
 15.  De Ontmoeting: Kamerbewoners (2010)
 16.  celebrAGE (2011)
 17.  De Ontmoeting: FAUXdeville (2012)
 18.  Giselle (2013)
 19.  De Ontmoeting: Invisibly Visible (2014)
 20.  Het Slecht Bewaakte Meisje (2015)
 21.  Bal Spécial (2015)
 22.  De Ontmoeting: Cardiac Output (2016)
 23.  De Ontmoeting: Op Bach (2018)
 24.  De Ontmoeting: Roze Cast (2018)
 25.  Lenteritueel (2018) i.s.m. Timothy de Gilde
 26.  De Ontmoeting: Circular (2018)
 27.  VIER VERHALEN EN EEN DAG (2019) i.s.m. Marlena Wolfe, Spinvis en Saartje Van Camp
 28.  EVACUÉ (2019) i.s.m. Charli Chung 
 29.  De Ontmoeting: Doublé (2019)

www.adriaanluteijn.com